Banke pooštrile uslove za davanje kredita privredi

Banke u Srbiji pooštrile su uslove za izdavanje kredita privredi u drugom tromesečju, a isto očekuju i u narednom periodu, pokazuju rezultati julske ankete o kreditnoj aktivnosti banaka koje je objavila Narodna banka Srbije.
Banke pooštrile uslove za davanje kredita privredi
Foto: Pixabay
Standardi su pooštreni u većoj meri za kredite u deviznom znaku u poređenju s dinarskim, a posmatrano po veličini preduzeća, najviše za segment mikropreduzeća, malih i srednjih preduzeća, koji je u najvećoj meri i pogođen krizom, prenosi Nova ekonomija.
 
NBS ocenjuje da ovo govori u prilog opravdanosti donošenja programa ekonomske pomoći, koji je pre svega namenjen ovom segmentu privrede.
 
Ocena banaka je da su preduzeća tokom drugog tromesečja povećala tražnju za kreditima za obrtna sredstva i restrukturiranje postojećih obaveza. S druge strane, banke su ocenile da je tražnja stanovništva za kreditima smanjena.
 
Banke očekuju umereno pooštravanje kreditnih standarda i tokom trećeg kvartala, ali u manjoj meri nego u drugom, ali smatraju da se to neće odraziti na tražnju privrede i stanovništva za kreditima, za koju očekuju rast u trećem tromesečju.
 
Uslovi privredi će biti pooštreni najviše kroz povećanje zahtevanog kolaterala i smanjenje maksimalnog iznosa kredita.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija