Da li će Tramp proterati "Huavej" iz Srbije?

Mobilna mreža pete generacije, poznatija kao 5G, korisnicima u Srbiji biće dostupna početkom sledeće godine, ali je moguće da mobilni operateri koji budu konkurisali za korišćenje neophodnih radio-frekvencija neće moći da koriste opremu kineskog proizvođača "Huavej", koji je prvi u svetu pustio mrežu poslednje generacije, ali i preko čijih se leđa lomi trgovinski rat SAD i Kine.
Da li će Tramp proterati "Huavej" iz Srbije?
Foto: Pixabay
Ovo bi moglo da se nasluti iz ekonomskog sporazuma koji su Beograd i Priština proteklog vikenda potpisali u Vešingtonu. U jednom delu tog dokumenta se kaže da će obe strane mrežama mobilne komunikacije zabraniti upotrebu 5G opreme koju isporučuju nepouzdani dobavljači. Onda kada je ta oprema već prisutna, obe strane će se obavezati na njeno uklanjanje, piše Politika. 
 
Irini Reljin, pomoćnica ministra trgovine, telekomunikacija i turizma, kaže za Politiku da Regulatorna agencija za elektronske komunikacije (RATEL) treba da proceni koja je oprema nepouzdana. Iz onoga što se do sada čulo, u sporazumu se ne kaže iz kojih država i od kojih proizvođača.
 
"Na osnovu našeg zakona, mi ne možemo nikoga da isključimo kada raspisujemo aukciju. Kakvi treba da budu uslovi po kvalitetu opreme, pogotovo što se tu misli na bezbednost podataka, u nadležnosti je regulatorne agencije. Neke države poput Poljske i Slovenije imaju propisano i eksplicitno navedeno koja oprema može da bude korišćena", kaže Reljin.
 
Ukoliko se ova odredba sporazuma odnosi konkretno na "Huavej", to, prema oceni sagovornice Politike, ne bi trebalo da predstavlja problem, jer Srbija u ovom trenutku ima samo jednu njihovu baznu stanicu i ona ne radi. Kompanija "Telenor" ju je instalirala prošle godine u Naučnotehnološkom parku "Zvezdara", kada je probno pustila u rad 5G mrežu. Ako ovaj sporazum bude obavezujući, "Telenor" bi mogao da ima problem. "Huavejova" oprema, prema nekim procenama, izvanredna je sa tehničkog stanovišta. Što se tiče zaštite podataka, to nije u domenu ministarstva trgovine, telekomunikacija i turizma.
 
Miloš Jončić, naučni saradnik Instituta za međunarodnu politiku i privredu, kaže za Politiku da potpisani sporazum mora da prođe kroz skupštinu da bi imao pravno dejstvo za nas kao jednu stranu. Ako bude prihvaćen i ratifikovan u parlamentu, znači da će postati međunarodni sporazum koji će proizvoditi pravna dejstva.
 
"Ono što stavlja veliki znak pitanja jesu izjave američke administracije da u njihovom slučaju predsednik Donald Tramp nije potpisao bilateralni sporazum sa Srbijom. Tako da je ovo što je potpisano zapravo jednostrana izjava od strane predsednika Aleksandra Vučića koja će u budućnosti proizvoditi određena pravna dejstva. Ovo nije sporazum koji nas u potpunosti obavezuje, ali jeste osnova od koje će se krenuti u realizaciju svih tačaka", kaže Jončić za Politiku. 
 
Kad je u pitanju 5G mreža, on kaže da je dobro što nigde poimence ne piše da je u pitanju Kina. To ostavlja mogućnost da mi sami utvrdimo ko su ti nepouzdani partneri u nabavci opreme.
  • dobrivoje

    09.09.2020 08:35
    @Stanoje08.09.2020 • 14:50
    Nisam ja paranoik nego me prate...
    Bez šale paranoja nije naivna stvar...
  • Neka protera

    08.09.2020 21:13
    Losi telefoni, narocito kamera gde preteruju sa fake bojama, tipican kineski kiceraj.
  • Darko

    08.09.2020 16:12
    Za ove sto hvale Kinu i Huawei jedna informacija:
    Americki gigant Apple je prva kompanija u istoriji cija je vrednost presla 1,8 biliona dolara sto je stavlja na ubedljivo prvo mesto na svetu i sto je cini bogatijom od mnogih drzava.

    https://www.benchmark.rs/vesti/apple-je-sada-najvrednija-kompanija-na-svetu-84821

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija