Zbog preklapanja moratorijuma, mnogim građanima skinute rate za kredite

Mnogim klijentima banaka koji su prihvatili zastoj u otplati kredita i drugih obaveza u prvim danima septembra rate za kredite i dozvoljeni minus skinuti su sa računa.
Zbog preklapanja moratorijuma, mnogim građanima skinute rate za kredite
Foto: 021.rs
Drugi moratorijum na otplatu dugova bankama koji ističe na kraju ovog meseca, izgleda da je zbunio bankare više nego prethodni. Klijenti različitih banaka žale se i u većem broju nego u periodu od marta do maja da su im banke pogrešno "skinule" dug, pišu Novosti.
 
"Otišao sam u svoju ekspozituru da se žalim jer je novac na koji sam računao ipak skinut sa računa i obećali su da je u pitanju greška i da očekujem povrat novca", kaže za taj list jedan Kraljevčanin. 
 
Iz Udruženja banaka Srbije smatraju da svaki slučaj treba proveriti pojedinačno, a banke tvrde da će svaka greška biti ispravljena.
 
Konfuziju je verovatno unelo preklapanje dva moratorijuma, a naročito je zbunjujući deo u vezi sa kamatama za dozvoljeni minus. U prvom moratorijumu su prvog meseca po njegovom okončanju klijenti morali da plate duplu kamatu, ali u novom paketu NBS je naredila bankama da kamate iz avgusta i septembra rasporede na onoliko rata koliko je korisnicima ostalo do kraja otplate kredita. Tako su tokom prvog zastoja, martovska i aprilska kamata dodate junskoj i julskoj, dok je majska, koja je trebalo da bude skinuta sa kamatom iz avgusta, ušla u novi moratorijum.
 
Ukoliko se do 10. avgusta građani nisu izjasnili da ne žele primenu moratorijuma na otplatu obaveza, moratorijum je automatski primenjen od prvog dana avgusta do poslednjeg dana septembra, uključujući i neizmirene obaveze koje su dospele u julu.
  • Daniel

    09.09.2020 09:42
    O kreditima
    Da je država mislila ozbiljno donela bi odluku o moratorijumu do kraja godine. Doneli bi i naredbu a ne preporuku bankama da dozvoljavaju klijentima da se podigne kredit od 90.000 dinara na osnovu lične karte.Da li je neko dobio takav kredit? Ja mislim da nije. Ovako sve je to zamajavanje građana, jer banje su te koje vode politiku ove zemlje, a ne političari. A mi da imamo iole pameti povukli bi sredstva iz banaka, i tražili ukidanje kreditnog biroa.
  • Aleks

    09.09.2020 07:40
    Raspad sistema... Ja imam suprotan problem. U avgustu sam zvala da odbijem moratorijum, a ipak su mi novac skinut s kreditne kartice prebacili u naknadnu otplatu i nemam mogućnost da platim, tako da će lepo sebi da obračunavaju kamatu.
  • Nebro

    08.09.2020 23:23
    sendvic mafija
    Samo deri smrdistance!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija