Korona koštala Srbiju 510.000 radnih mesta sa punim radnim vremenom

Pandemija virusa korona najviše je pogodila mala preduzeća u Srbiji i dovela do smanjenja radnog vremena tokom drugog tromesečja 2020. godine što predstavlja ekvivalent gubitku 510.000 radnih mesta sa punim radnim vremenom, ističe EBRD.
Korona koštala Srbiju 510.000 radnih mesta sa punim radnim vremenom
Foto: Pixabay
Međutim, nudeći "najizdašniji i najopsežniji ekonomski paket među ekonomijama zapadnog Balkana", srpska vlada je uspešno obuzdala "širenje siromaštva", stoji u novom izveštaju Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Međunarodne organizacije rada (ILO), prenosi Danas.
 
Posle uvođenja strogih mera u cilju zaštite sveukupnog zdravstvenog stanja stanovnika Srbije i usled posledičnog pada ekonomske aktivnosti, radno vreme u Srbiji opalo je za oko 14,8 procenata tokom drugog tromesečja 2020. Kraće radno vreme i šeme nadoknade značajno su doprinele ovom smanjenju.
 
Ako se zdravstvena kriza nastavi i ako se prekine sa različitim programima koji sprečavaju otpuštanje radnika, postoji rizik od guranja ljudi u nezaposlenost, upozorava studija.
 
Izveštaj takođe prepoznaje i sektore u kojima je više od 700.000 radnika u neposrednom riziku dok zdravstvena kriza i dalje traje: trgovina na veliko, trgovina na malo, smeštaj, transport, usluge, šumarstvo i seča drva, ratarska i stočarska proizvodnja. Od ove radne snage, gotovo 314.000 je samozaposlenih, a više od 267.000 neformalnih radnika, odnosno radnika u sektoru sive ekonomije.
 
Do danas, kriza je najteže pogodila mikro odnosno mala preduzeća, koja zapošljavaju više od 735.000 radnika, a gde je svaki četvrti radnik potpuno prestao sa radom.
 
Vlada je pružila svoju "najdarežljiviju i najmoćniju meru finansijske pomoći" u obliku subvencija za zadržavanje zaposlenja, što je za mikro, mala i srednja preduzeća iznosilo oko 65 procenata ukupnih troškova rada.
 
Iako se u izveštaju pozdravlja "gotovo univerzalna podrška firmama i građanima", takođe se i nudi pet preliminarnih preporuka za implementiranje u postojeću politiku.
 
"Ovo je važan izveštaj koji ističe ne samo uticaj pandemije virusa korona na srpsko tržište rada i radnu snagu, već daje i konkretne, dragocene savete o tome kako se nositi sa identifikovanim izazovima sa kojima se suočava. Pozdravljamo posvećenost srpskih vlasti da se uključe u ovaj proces i najbolje iskoriste nalaze ove studije. Za nas je takođe ohrabrujuće da vidimo kako naša brza savetodavna podrška već uveliko pravi promene tamo gde je primenjena", navela je direktorka EBRD-a za rodnu i ekonomsku inkluziju Barbara Rambosek.
 
"Na regionalnom nivou primamo puno povratnih informacija pozitivnog karaktera o procenama uticaja virusa korona na tržište rada, ali i kako se alternativne politike kreću u okviru različitih scenarija", dodao je direktor Kancelarije MOR-a za Centralnu i Istočnu Evropu Markus Pilgrim. "Od suštinske je važnosti pružiti kreatorima politike i drugim zainteresovanim stranama precizne podatke i kvantitativnu analizu na osnovu koje mogu da rasuđuju i na kraju osmisle izlaznu strategiju iz specifičnih okolnosti u kojima su se našli."
 
Kao odgovor na pandemiju virusa korona, Kancelarija MOR-a za Centralnu i Istočnu Evropu i EBRD-ov tim za rodnu i ekonomsku inkluziju osnovali su zajedničku radnu grupu za procenu uticaja krize na ekonomsku situaciju u regionu ispitivanjem verovatnih kratkoročnih i srednjoročnih efekata zapošljavanja na tržištu rada.
 
Izveštaj o Srbiji prati već objavljene studije.
  • Zeka pega

    17.09.2020 19:56
    Ma sve je okej
    Toliko nam je okej da se eno kineska ambasadorka zahvaljuje dačiću što je omogućeno da se kineski radnici vrate u srbijicu gde rade na infrastrukturnim projektima.
    Ima se, može se da nas i kinezi još očerupaju.
    Za nas nema, za njih i radikalske n..... na vlasti - ima, ima, ne brigajte ništa!
  • Nebro

    17.09.2020 12:17
    Tetka iz Kanade
    Tek ce da kostaju ove mere bezsmislene,radmo za minimalac i posla je sve manje. Narod je gladan,od 30 000rsd ne mogu ni 2 pileta deci kupiti kad platim osnovne trosove. Ide zima i racuni ce biti jos veci. Uzasan scenario nas ceka.
  • Toma

    17.09.2020 09:10
    Loše im je matematika
    Mozda u Americi, jedino je tačno da se manje radi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija