Udruženje banaka: Štednja građana vredna 11 milijardi evra i 90 miliona dinara

Generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Vladimir Vasić podsetio je da da je trenutna štednja građana u bankama vredna 11 milijardi evra i oko 90 milijardi dinara.
Udruženje banaka: Štednja građana vredna 11 milijardi evra i 90 miliona dinara
Foto: 021.rs
"Rast štednje u dinarima od 2012. godine iznosi 400 odsto, a štednje u evrima 32 odsto", rekao je on na okruglom stolu "Značaj sistema osiguranja depozita za stabilnost finansijskog sistema", saopštilo je Udruženja banaka.
 
Okrugli sto, koji je ove godine održan onlajn, organizovali su Agencija za osiguranje depozita, Beogradska bankarska akademija i Udruženje banaka Srbije, povodom Dana štednje.
 
Vasić je istakao da su za stabilnost bankarskog sistema kao i cele privrede ključne bile snažne mere podrške Narodne banke i Vlade Srbije, koje su dostigle oko 12 odsto bruto društvenog proizvoda. Banke su sa svoje strane podršku dale kroz dva talasa moratorijuma, u ukupnoj vrednosti većoj od gtri milijarde evra, kao i drugim olakšicama za klijente - građane i preduzeća.
 
"Agencija za osiguranje depozita pridaje poseban značaj jačanju partnerskog odnosa i kontinuiranom dijalogu sa bankama i naučnom zajednicom. Posebno uvažavamo činjenicu da banke prepoznaju sigurnost svojih deponenata kao jedan od ključnih ciljeva i podržavaju napore Agencije da što bolje informiše sve osigurane kategorije o dobrobitima sistema osiguranja depozita", istakao je predsednik Upravnog odbora Agencije za osiguranje depozita i dekan Beogradske bankarske akademije Hasan Hanić.
 
U raspravi su učestvovali istaknuti domaći stručnjaci, naučnici i predstavnici banaka, navedeno je u saopštenju.
  • cluffas

    08.11.2020 04:28
    Ljudi dizite pare. Ko ce da vraca dugove ? Prvi ce biti na udaru oni sto imaju stednju i depozite u bankama , to je u svakoj krizi prvo na udaru!
    Stara deviza stednja iz bivse SFRJ je dobar primer.
  • ma da

    04.11.2020 19:33
    kako da ne
    laž, banke lapaju samo tako, ne zna se koja je gora.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija