Mehanizam vazdušnog jastuka ubio vozača volvoa, povučene hiljade vozila

Metalni delovi mehanizma vazdušnog jastuka usmrtili su vozača starijeg modela volvoa, zbog čega je u SAD povučeno 54.000 automobila, saopštilo je nadležno regulatorno telo.
Mehanizam vazdušnog jastuka ubio vozača volvoa, povučene hiljade vozila
Foto: Pixabay
Mehanizam je proizveo proizvođač auto-delova ZF/TRW, ali podaci pokazuju da taj sistem funkcioniše veoma slično smrtonosnim uređajima firme Takata.
 
Američka agencija za bezbednost saobraćaja NHTSA saopštila je da zajedno s Volvom pregleda dokumentaciju o drugim modelima opremljenim tim sistemom vazdušnih jastuka i da će naknadno odlučiti o daljim koracima.
 
ZF/TRW, čije sedište je u Detroitu, nije odgovorila na pitanja da li je sistem prodat drugim proizvođačima automobila.
 
NHTSA je navela da je eksplozija tog modela mehanizma, koliko se zna, prvi takav incident u svetu.
 
Volvo je naveo da će vlasnicima modela S60 i S80, proizvedenih od 2001. do 2003, zameniti vazdušne jastuke bez doplate.
 
Japanski proizvođač auto-delova Takata je koristio amonijum-nitrat za stvaranje mini-eksplozije koja bi prilikom sudara naduvala vazdušni jastuk. Međutim, ta hemikalija vremenom propada u kontaktu s vlagom u vazduhu. U tom slučaju eksplozija može razneti metalni kanister i poslati šrapnele u kabinu automobila.
 
Taj mehanizam je odgovoran za smrt 26 ljudi širom sveta.
  • Pera

    09.11.2020 10:51
    Airbag
    Ja bih voleo da imam takav model volvoa sa metalnim detaljima pa neka me ubije vazdušni jastuk 5 puta! Da sam Bahatović ili Jorgovanka ili Krkobabić kupio bih neki još bolji model, ali nisam, na žalost.....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija