Nemačka priprema 22 milijarde evra pomoći za privredu u prvoj polovini 2021. godine

Nemačka očekuje da će od januara do juna sledeće godine isplatiti do 22 milijarde evra finansijske pomoći firmama i samozaposlenima zbog pandemije koronavirusa.
Nemačka priprema 22 milijarde evra pomoći za privredu u prvoj polovini 2021. godine
Foto: Pixabay
Nemački paket pomoći u novembru za nadoknadu firmama koje su pogodile restriktivne mere iznosiće 14 milijardi evra, otkrio je izvor upoznat s temom. 
 
Vlada je prvobitno očekivala da će platiti 10 milijardi evra.
 
Veće ekonomskih savetnika nemačke vlade očekuje da će se nemačka ekonomija smanjiti manje nego što se isprva očekivalo zahvaljujući uspešnijem letu, ali drugi talas koronavirusa dodatno je poremetio očekivani rast za 2021. godinu.
 
U sklopu novog paketa pomoći firme mogu dobiti do 200.000 evra mesečno da bi plaćale fiksne troškove poput najma, a samostalni preduzetnici mogu dobiti do 5.000 evra.
 
Nemačka ima dovoljno fiskalne moći za dodatnu finansijsku pomoć ako to bude potrebno, rekao je u četvrtak nemacki ministar finansija Olaf Šolc.
 
Nemačka planira da se ove i iduće godine zaduži za 300 milijardi evra, no mora pažljivo razmotriti koje mere imaju smisla, dodao je on.
 
Tink-tank Bruegel iz Brisela procenjuje da je Nemačka firmama i građanima u obliku nepovratnih sredstava dala oko 8,3 posto svog BDP-a, nešto manje od SAD, koje su dale oko 9,1 posto.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija