Kada može da se očekuje smirivanje rasta cena mesa

Agroekonomski analitičar Milan Prostran je izjavio za N1 da kriza u stočarstvu traje više od 20 godina i da se ona odražava i ne cenovne tokove.
Kada može da se očekuje smirivanje rasta cena mesa
Foto: Pixabay (ilustracija)
Odgovarajući na pitanje o predviđanju cene mesa za jesen, Prostran je rekao da "svi inputi govore da bi rast morao biti veći, ali postoje tzv. kočnice - potrošač".
 
"Ima jedna psihološka potrošačka karakteristika- ako je visoka cena jedna kategorije mesa, primera radi svinjskog buta, filea itd. vi onda bežite ka jeftinijim kategorijama. To je po onom principu- koliko para, toliko muzike. Dakle, potrošač će biti taj koji će mogući veći rast cena kočiti", smatra Prostran, koji očekuje da se na jesen rast cena smiri.
 
On objašnjava da se stočni fondovi smanjuju godišnje stopom od 1,5 do dva odsto, prenosi N1.
 
"Posebno je kriza prisutna u svinjarstvu i govedarstvu. Pravo stanje ćemo znati tek 2023. godine kada se bude vršio popis poljoprivrede", kaže Prostran.
 
Govoreći o svinjarstvu, Prostran je rekao da kada raste cena hrane za životinje, poput kukuruza i soje, onda se "beži od svinjarstva u ratarstvo i valorizuje se proizvodnja".
 
"Godinu dana je visoka cena kukuruza, ona je dostigla svoj maksimum koji ja ne pamtim. Dugo godina je 15, 16 dinara, a došla je na 27 dinara što je najviše uticalo na troškove proizvodnje u svinjarstvu pa čak i u živinarstvu", smatra Prostran.
 
Prema njegovom mišljenju stočarstvo nije dovoljno ni podržano merama Vlade Srbije.
 
"Nivo subvencija koje stočarstvo danas uživa, očigledno zbog ove krize, mora da se poveća", kaže on.
 
Kao dodatne probleme za svinjarstvo Prostran navodi afričku svinjsku kugu i usporavanje kretanja roba zbog pandemije.
  • Sabahudin

    28.08.2021 12:01
    Omerović
    Od vajkada meso se nije jelo svaki dan, kao što se ni hleb nije pekao svakog dana. Najgore je kada se opanak popapuči
  • preradjevine

    27.08.2021 09:34
    Baš tako vlado
    Cena govedine otisla više nego duplou zadnjih 10 g a piletine i svinjetine neznatno. Mladi koji zaradjuju i imaju da plate i smeju da jedu jako meso to troše i neki drugi koji su na tome odrasli.Svašta bi moglo da se prati kroz te cene mesa po kategorijama i da se vidi .
  • preradjevine

    27.08.2021 09:28
    Da se ne baci
    Brnjice služe da se ne rije pod sobom i oko sebe njuškom.Ne zatvaraju nozdrve.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija