Udeo zlata u deviznim rezervama raste širom sveta

Udeo zlata u deviznim rezervama centralnih banaka raste širom sveta, dostižući maksimum u poslednjih 31 godinu.
Udeo zlata u deviznim rezervama raste širom sveta
Foto: Pixabay

Istovremeno, pada udeo dolara u deviznim rezervama zemalja, prenosi Raša Tudej. Banke su povećale zlatne rezerve za 4.500 tona u poslednjoj deceniji, pokazuju podaci Svetskog saveta za zlato.

U septembru 2021. godine, ukupne zlatne rezerve iznosile su 36.000 tona, što je najviše od 1990. godine i povećane su za 15 odsto u odnosu na 10 godina ranije.

Udeo dolara u deviznim rezervama u poslednjih 10 godina oštro je pao, pa je u 2020. dostigao najniži nivo u poslednjih četvrt veka, preneo je Sputnjik. Analitičari navode da centralne banke, naročito u zemljama u razvoju, nastavljaju prelazak na zlato, što je posledica globalne zabrinutosti zbog monetarnog režima zasnovanog na dolaru. U prvih devet meseci 2021, Tajland je tako kupio 90 tona zlata, Indija 70, Brazil 60''.
 
Porast udela zlata naročito je počeo posle svetske ekonomske krize 2008. godine. Cene zlata ostaju stabilne, a unca je koštala 1.806 dolara 30. decembra 2021.
  • Dulence

    02.01.2022 22:05
    Godisnja proizvodnja zlata u poslednjih 10 godina varira izmedju 2 550 i 3 800 metrickih tona, tako da se cifra novog zlata na trzistu, koja se spominje, proizvede u proseku za godinu i po dana. Međutim, godišnja potrošnja obuhvata mnogo širi aspekt od kupovine na državnom nivou za devizne rezerve.
  • Petar

    02.01.2022 19:10
    Tendenciozno
    Kolicina zlata na svetu je ogranicena. Nemam podatak koliko je u poslednjoj deceniji zlata iskopano ali verovatno nije ni blizu pomenutih 4500 tona. Dakle, da bi neko kupio zlato, neko mora i da ga proda. Ako hoces da pravis privid propasti dolara, a ti pisi kako se zlato kupuje na sve strane. Nije bitno sto ga je u istoj kolicini neko i prodao.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Boingovi mehaničari najavili štrajk

Mehaničari zaposleni u kompaniji Boing najavili su štrajk jer su odbili predloženi ugovor prema kojem bi plate bile povećane 25 odsto u naredne četiri godine.

NBS smanjila referentnu kamatnu stopu

Izvršni odbor Narodne banke Srbije na današnjoj sednici je odlučio da nastavi da ublažava monetarne uslove smanjujući referentnu kamatnu stopu za 25 baznih poena, na nivo od 5,75 odsto.

Samsung će otpustiti 30 odsto radnika

Južnokorejski Samsung elektroniks, najveći proizvođač pametnih telefona, televizora i memorijskih čipova, otpustiće do 30 odsto svoje radne snage u inostranstvu u nekim sektorima, prenosi Rojters.