Naftaši: Pravnici tek treba da utvrde da li se sankcije EU odnose i na NIS

Evropska unija je uvela zabranu transakcija sa 12 ruskih kompanija u kojima država ima većinsko vlasništvo, među kojima su i tri ruska naftna giganta.
Naftaši: Pravnici tek treba da utvrde da li se sankcije EU odnose i na NIS
Foto: 021.rs
Generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović kaže da pravnici tek treba da rastumače nove sankcije EU uvedene Rusiji i da li se odnose i na Naftnu industriju Srbije.
 
Mićović podseća da je NIS u većinskom vlasništvu kompanije Gaspromnjeft, kao i da je veoma značajan za snabdevanja srpskog tržišta.
 
"To bi mogao da bude potencijlno problem, ako bi bio zaustavljen uvoz nafte ili derivata za NIS. Treba imati u vidu da je NIS, ipak, srpska firma i sa sedištem u Srbiji. Treba pažljivo proučiti uredbu i tek treba pravnici da je rastumače, kao i da dobijemo tumačenje od EU na koga se ona odnosi", rekao je Mićović za Prvu.

U odluci piše da je zabranjeno direktno ili indirektno učešće u bilo kojoj transakciji sa pravnim licima u Rusiji koja su pod državnom kontrolom, u kojima država ima više od 50 odsto vlasništva ili u kojima Rusija, njena vlada ili ruska centralna banka imaju pravo učešća u dobiti ili imaju sa njima značajne ekonomske odnose.

Na spisku kompanija kojima su uvedene finansijske sankcije nalazi se i Gaspromnjeft.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je juče da će se, posle odluke Evropskog saveta o sankcijama Rusiji kojima je obuhvaćen i Gaspromnjeft, Srbija naći u veoma komplikovanoj situaciji ako ne bude izuzeta.
 
"Šefovi vlada EU su doneli tu odluku koja je za nas čudna. Razgovaramo i sa Evropljanima i sa našim američkim partnerima, kao i sa ruskim partnerima i ne želim da iznosim političke stavove sve dok ne analiziram odluku", rekao je Vučić.
 
On je naveo da je suština u tome da su Evropljani sebi ostavili mogućnost da na svojoj teritoriji posluju sa Gaspromnjeftom, uvoze i izvoze od Rusa, ali da treće zemlje gde su preduzeća u vlasništvu Rusa ne mogu da uvoze ili izvoze naftu.
 
Da li bi u petak gorivo u Srbiji moglo da pojeftini?
 
Kada je reč o cenama goriva u Srbiji, Tomislav Mićović kaže da gorivo neće poskupeti ako se i u narednom periodu nastavi trend pada cene nafte, kao i da bi trebalo vršiti korekciju cena derivata više puta nedeljno, a ne kao sada svakog petka.
 
Napominje da vlasnici pumpi ne određuju cenu već država i tržište, ali da su promene dosta brze i da je sedam dana, kao period za usklađivanje cena, dosta dug.
 
Cena nafte se vratila gotovo na nivo pre početka rata u Ukrajini - da li bi u petak i gorivo u Srbiji moglo da pojeftini?
 
Mićović ističe da je na veleprodajnom tržištu konkurencija uvozno gorivo koje dolazi iz rafinerija u okruženju ili luke Konstanca i da ne mogu da ponude srpskom tržištu gorivo po nižoj ceni nego što su ti troškovi. Dodaje da se zbog gubitaka zatvaraju male pumpe, dok veliki sistemi evidentiraju višemilionske gubitke, kao i da je to ono što može da ugrozi snabdevanje.
  • ns ja

    18.03.2022 09:58
    neko realno
    Kako misliš da dopremimo rusku naftu u Srbiju preko nato zemalja, koje su deo te zabrane za nas- jer pravno lice koje uvozi je po njihovim pravilima ono kojem neće da isporuče! ?
    Nema veze što je nafta ruska, što mi nismo uveli sankcije i što je NIS naša firma ali sa 56,15% u vlasništvu ruske ćerke firme kojoj su udarili sankcije.
    Drugim rečima, ne znam kako ćemo dovesti uvezenu naftu dok je na otpremnici poručilac sa liste sankcionisanih pravnih subjekata.
    Ne pričam sada o licemerju istih tih koji obilato uvoze i gas i naftu iz Rusije, ali krajnji korisnik tamo nije kompanija sa većinskim ruskim kapitalom.
    Što znači pod hitno da se pravi duplo dno i firma fiktivno ili kakogod prenese makar samo do 51% na Srbiju, u suprotnom 100% ostadosmo bez goriva!
  • stari naftaš

    17.03.2022 21:28
    Ko?
    "Mićović podseća da je NIS u većinskom vlasništvu kompanije Gaspromnjeft..."

    A Mićović to dobro zna jer je sa tralala (izmišljene) funkcije iz NIS-a, dolaskom Rusa - odleteo.
  • Неко

    17.03.2022 21:16
    Реално
    ЕУ уводи санкције руским фирмама. Шта нас брига:1.нисмо ЕУ, 2.већински руски НИС ни сада не извози у ЕУ, 3.3/4 планете није ЕУ. Аман људи наша чувена трговинска размена је УВОЗ из ЕУ. Уместо оних силних подстицаја који исплаћују оним назови фабрикама каблова, боље да новац усмере српском сељаку. Нафту, гас увозимо из Русије, помогнемо нашег сељака и извозимо храну која ће злата вредети. Све изгледа имамо осим здраве памети.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija