Sve naftne kompanije u Srbiji od 1. jula moraju da imaju operativne rezerve

Sve kompanije u Srbiji koje stavljaju naftne derivate na tržište od 1. jula moraće da imaju operativne rezerve, a one će ove godine biti na nivou od četiri dana.
Sve naftne kompanije u Srbiji od 1. jula moraju da imaju operativne rezerve
Foto: 021.rs
To je izjavio generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović.
On je za RTS objasnio da će od 1. jula sve kompanije koje stavljaju naftne derivate na tržište, prozvođači i uvoznici, ukupno oko 10 kompanija, imati obavezu da u svakom trenutku na svojim zalihama o svom trošku imaju derivate nafte na nivou od četiri dana svoje prosečne prodaje u prethodne tri godine.
"Iz godine u godinu će se povećavati taj broj dana i doći ćemo u jednom trenutku do deset dana što je prilično velika zaliha", kazao je on.
 
Istakao je da će svaka naftna kompanija morati iz svog kapitala da uloži novac u te rezerve što podiže troškove stavljanja goriva na tržište.
 
Na pitanje jesu li naftne kompanije spremne za to, Mićović je naveo da za ova četiri dana nije problem da nađu skladišni prostor, ali za deset dana moraće da se investira u skladišni prostor, pre svega veliki uvoznici.
 
"Naftna industrija Srbije mislim da ima dovoljno skladišnog prostora, jer čitava Rafinerija Novi Sad, koja je nekada bila rafinerija, danas može se koristi kao sladišni prostor", napomenuo je on.
  • Dragan

    11.04.2022 22:35
    Ah
    Ukratko kupujtebljudi gorivo uskoro niks pa ćete hodati.
  • av

    11.04.2022 11:58
    Hahaha evo razloga da jos malo poskupi gorivo
  • Gavril

    11.04.2022 11:52
    Interesantno je da cena nafte tipa Ural, koju naša rafinerija koristi, ni jednog trenutka nije prešla 90 dolara za barel, ali je itekako bilo pogodnoda se za kalkulaciju cena na pumpama koristi tip nafte Brent koji je išao i do 130 dolara za barel.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija