Radnicima na minimalcu nedostaje više od 7.000 dinara do minimalne potrošačke korpe

Minimalac koji je lane u Srbiji povećan za 10 odsto inflacija je već pojela, pa minimalnom zaradom može da se kupi robe približno isto kao u martu prošle godine.
Radnicima na minimalcu nedostaje više od 7.000 dinara do minimalne potrošačke korpe
Foto: 021.rs

Minimalna potrošačka korpa u martu je iznosila 42.519 dinara i bila je za 10,6 odsto skuplja nego u martu prošle godine, piše Danas.

Minimalna zarada od oko 35.000 dinara i dalje je daleko od pokrića potrošačke korpe, a namera sindikata da se minimalac izjednači sa potrošačkom korpom nije ostvarena.
Inflacija u kojoj dominiraju cene hrane, po pravilu, najviše pogađa najsiromašnije u čijim troškovima upravo hrana najviše učestvuje.
 
Kako piše Danas, radnicima na minimalcu nije neka uteha to što Severna Makedonija ima 300, a Albanija 248 evra, dok oni primaju bruto zaradu od 401 evro. Crna Gora je, na primer, povećala minimalac na 532 evra.
 
Profesorka na Ekonomskom fakultetu u Beogradu Jelena Žarković za Danas kaže da, koliko god da je minimalac nizak, njegovo preveliko povećanje bi predstavljalo veliko opterećenje za mala i srednja prduzeća.
 
"Kod nas sindikati mogu da traže šta god hoće, ali i zahtevi moraju biti razumni. Iako se zbog rasta cena minimalna zarada udaljava od potrošačke korpe, ne možemo ni od poslodavaca da tražimo nešto što ne mogu da ispune. Problem je u oporezivanju", napominje ona. 
 
Prema njenim rečima, ne može se isto oporezivati onaj ko radi za minimalnu zaradu i neko ko prima platu iznad prosečne.
 
"Ono što su uradili Crnogorci u programu Evropa sad, moglo bi se uraditi i kod nas. Kod njih je bilo isto opterećenje minimalne i dvostruke prosečne zarade. Oni su smanjili poresko opterećenje, podigli minimalac, podigli su i neke akcize. Videćemo kako će ubuduće funkcionisati. Kod nas je minimalac za dva procentna poena veći od opterećenja dvostruke prosečne plate, ali to je malo. Naše niske zarade su opterećene isto kao i visoke, a to je poslodavcima puno. Većina malih i srednjih preduzeća to prosto ne može da isplati. Ako bi minimalna zarada bila 45.000 dinara, poslodavca bi to koštalo 60.000. Svugde u Evropi od nižih ka višim platama poresko opterećenje raste", poručuje sagovornica Danasa.

Standard građana Srbije nije nizak gledajući samo minimalnu, već je ista situacija i sa prosečnom platom. U martu je isplaćena prosečna plata od 635 evra i u odnosu na siromašne zemlje Zapadnog Balkana poput Severne Makedonije i Albanije, to je za 100 evra više. Međutim, u odnosu na uporedive zemlje EU i dalje kaskamo, pa tako za Hrvatskom zaostajemo čak 480 evra. 

  • Statistika

    09.06.2022 14:52
    Dobrivoje@ Nalazim veoma interesantnim da si prolazio kroz centre više gradova na putu od Sombora do Novog Sada a još više da tuda gde si prolazio vlada apsolutna pustoš na ulicama, ne razumem samo kako si dobio dozvolu za upravljanje motornim vozilom sa stoprocentnim hendikepom - slepilom. Moguće je međutim i da je to slepilo selektivno pa se praviš da ne vidiš ono što tebi ne odgovara, a upravo sam na tebe mislio kada sam pisao o lažljivim patetičarima. Važi, evo verujem ti, u celoj Vojvodini svi su zatvoreni u kućama i nigde nema žive duše na ulici osim u Novom Sadu. Nadam se da ti je sada lakše. Ne samo da ne shvatam kako neko može ovoliko lagati bez da trepne i to za potpuno benigne stvari koje su lako proverljive, već se pre pitam da li ti u svoje laži pokušavaš uveriti mene ili samoga sebe.
  • Mirko

    09.06.2022 08:13
    Prosecna zarada je p.korpa
    Minimalna zarada mora biti izjednacena sa prosecnom zaradom u R.Srbiji, a to je 500-600eura kako kaze prvorodjeni i ekspert za prodaju maglu dr. Mali.
  • Dobrivoje

    08.06.2022 22:41
    @ Statistika
    U kojim to gradovima osim Bg i NS ti vidis saobracajnu guzvu i pune ugostiteljske objekte ? Prodji uvece bilo kojim gradom osim ova 2 i videces pustos, nigde nikog na ulici, mozda naletis na neku macku ili psa lutalicu, ja vozio uvece od Sombora do NS-a i uverio se u ovo sto ti pisem

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Boingovi mehaničari najavili štrajk

Mehaničari zaposleni u kompaniji Boing najavili su štrajk jer su odbili predloženi ugovor prema kojem bi plate bile povećane 25 odsto u naredne četiri godine.

NBS smanjila referentnu kamatnu stopu

Izvršni odbor Narodne banke Srbije na današnjoj sednici je odlučio da nastavi da ublažava monetarne uslove smanjujući referentnu kamatnu stopu za 25 baznih poena, na nivo od 5,75 odsto.

Samsung će otpustiti 30 odsto radnika

Južnokorejski Samsung elektroniks, najveći proizvođač pametnih telefona, televizora i memorijskih čipova, otpustiće do 30 odsto svoje radne snage u inostranstvu u nekim sektorima, prenosi Rojters.