Koliko često idete u restorane: Poskupele i ugostiteljske usluge u Srbiji, najviše - salate

Cene u ugostiteljskim objektima u Srbiji veće su 12 odsto u odnosu na prošlu godinu, pokazuje izveštaj Republičkog zavoda za statistiku.
Koliko često idete u restorane: Poskupele i ugostiteljske usluge u Srbiji, najviše - salate
Foto: Pixabay
Samo cene hrane su u ugostiteljskim objektima za 11,8 odsto veće u odnosu na jun 2021, prenosi Nova ekonomija. Od toga su topla i hladna predjela skuplja 12,5 odsto, a gotova jela 10,4 odsto.
Salate su skuplje 16,4 odsto u odnosu na prošlu godinu, variva 15 odsto, a kolači 12,7 odsto.
Cene alkoholnih pića veće su 13 odsto, a bezalkoholnih pića 11,4 odsto, vidi se iz podataka RZS. 
 
Poskupela su i prenoćišta - za 12,1 odsto u odnosu na prošlu godinu. 
 
Indeksi cena ugostiteljskih usluga predstavljaju meru promene opšteg nivoa cena usluga u ugostiteljskim objektima.  Izveštajne jedinice su hoteli i restorani, navodi RZS. 
 
Da podsetimo, rast potrošačkih cena u maju je dostigao 10,4 odsto. U odnosu na prošlu godinu "samo hrana" je poskupela 16,2 odsto, od toga su žitarice i hleb skuplji 16,8 odsto, meso 21,3 odsto, a ulje i masti 17,5 odsto.
  • Stohadin

    12.07.2022 22:22
    Restoran
    Ići ću za jedno dve,a možda i tri do četiri godine ako bude moglo finansijski da se "pružim"....
    Barem tako kaže predsednik.....
    Da će um onda biti bolje ako opozicija i spoljašnji neprijatelji to sve dozvole....
  • Tankard

    12.07.2022 15:09
    Beer
    Kao ljubitelja piva najvise me iznervira kad u restoranima i kaficima ima pivo od samo jednog proizvodjaca..onda kada mi donesu casu za pivo koja je ustvari za vina i trece preterana cena kraft piva..pa nije pivo za nobl i sminkere nego je za siroke narodne mase..cene u restoranima zesce lupetanje..
  • Ale

    12.07.2022 15:08
    Ono što si mogu da priuštim, ne mogu da jedem, masno, brašnjavo, nekvalitetno ili suludo skuvano. Tako da - ne, odavno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Živković: EPS je spreman za zimu

Generalni direktor "Elektroprivrede Srbije" (EPS) Dušan Živković izjavio je da su svi proizvodni kapaciteti tog preduzeća spremni za zimsku sezonu.