Pet zemalja EU najavilo minimalni porez od 15 odsto na dobit multinacionalnih kompanija

Pet evropskih zemalja, uključujući Francusku i Nemačku, potvrdilo je nameru da 2023. uvede minimalni porez od 15 odsto na dobit multinacionalnih kompanija, dok Mađarska blokira usvajanje odluke u EU.
Pet zemalja EU najavilo minimalni porez od 15 odsto na dobit multinacionalnih kompanija
Foto: Pixabay
"Ukoliko se u narednim nedeljama ne postigne jednoglasnost 27 država EU, naše vlade su spremne da svim mogućim pravnim sredstvima uvedu minimalno oporezivanje 2023. godine", izjavlili su u zajedničkom tekstu ministri finansija grupe zemalja EU, među kojima su Španija, Italija i Holandija.
"Poreska pravda mora biti prioritet za Evropsku uniju. Mi ćemo od 2023. godine uvesti minimalno oporezivanje, bilo evropskim ili nacionalnim putem", obećao je francuski ministar Bruno Le Mer tokom neformalnog sastanka sa svojim kolegama u Pragu.
"U Nemačkoj smo doneli odluku da primenimo minimalni porez na nacionalnom nivou, ako ne bude bilo evropskog sporazuma", rekao je nemački ministar finansija Kristijan Lindner.
 
Minimalno oporezivanje multinacionalnih kompanija je, po stavu pet zemalja, "ključna poluga za jačanje poreske pravde kroz efikasniju borbu protiv izbegavanja i utaje poreza".
 
Budimpešta blokira da uvođenje minimalnog poreza od 15 odsto na profit multinacionalnih kompanija postane propis EU, iako je to važan projekat koji je, posle pet godina debate, prošle godine u okviru OECD odobrilo skoro 140 zemalja sveta - uključujući Mađarsku.
 
U EU je neophodno jednoglasno odbrenje svih 27 zemalja članica da bi stupila na snagu direktiva koju je pripremila Evropska komisija.
 
Prvo je to mesecima blokirala Poljska koja je konačno odustala od protivljenja. Međutim, Mađarska koja se složila na glasanju početkom aprila, stavila je veto na to u junu, navodeći uticaj rata u Ukrajini na svoju privredu.
 
Sumnja se da Budimpešta to radi nastojeći da prinudom izdejstvuje da joj EU odobri plan oporavka od 7,2 milijarde evra subvencija, blokiran zbog nedovoljne borbe Madjarske protiv korupcije.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Evropska centralna banka smanjila kamatnu stopu

Evropska centralna banka (ECB) je danas smanjila referentnu kamatnu stopu sa 3,5 odsto na 3,25 odsto, pošto je stopa inflacije u Evropskoj uniji opala na najniži nivo za više od tri godine.

Erbas otpušta 2.500 ljudi

Kompanija Erbas, najveći svetski proizvođač komercijalnih aviona, objavila je da će ukinuti do 2.500 radnih mesta u sektoru za vojsku i svemir u okviru restrukturiranja svojih poslovnih aktivnosti.