Konkurs za dodelu nacionalnih penzija do 9. decembra, iznos povećan na 64.730 dinara

Konkurs za dostavljanje predloga za dodelu nacionalnih penzija koje je raspisalo Ministarstvo kulture za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi, odnosno kulturi nacionalnih manjina traje do 9. decembra
Konkurs za dodelu nacionalnih penzija do 9. decembra, iznos povećan na 64.730 dinara
Foto: Pixabay
Iznos primanja za ovo priznanje je povećan i trenutno iznosi 64.730 dinara.
Državni sekretar Miodrag Ivanović podsetio je na to da je javni konkurs za dodelu priznanja za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi i kulturi nacionalnih manjina raspisan 10. novembra, a da će nakon primljenih prijava do 9. decembra komisija u roku od 60 dana da odredi dobitnike nacionalnih priznanja.
Svako reprezentativno udruženje ima pravo da predloži maksimalno do tri kandidata, dok nacionalni saveti imaju pravo godišnje da predlože po jednog kandidata.
 
Posle pauze od osam godina, javna priznanja za nacionalnu kulturu ponovo se dodeljuju od prošle godine na predlog potpredsednice Vlade i ministarke kulture Maje Gojković, podsetio je Ivanović i dodao da se Komisija, koja utvrđuje ispunjenost uslova, formiranih na tri godine.
 
Ovo priznanje se dodeljuje umetniku, odnosno stručnjaku u kulturi u vidu doživotnog primanja i trenutno iznosi 64.730 dinara. Znatno je povećano u odnosu na prethodna davanja zato što se računa prosek u julu mesecu prethodne godine, napomenuo je Ivanović.
 
Komisiju za utvrđivanje ispunjenosti uslova za dodelu priznanja za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi, odnosno kulturi nacionalnih manjina, čine vd upravnika Narodnog pozorišta Svetislav Goncić, direktorka Narodnog muzeja Bojana Borić Brešković, operski pevač Nikola Kitanovski i direktor Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka Marko Krstić.
 
Na čelu komisije je predsednik Nacionalnog saveta za kulturu Zoran Vapa, a tu su i direktorka Muzeja na otvorenom Staro selo Sirogojno Svetlana Ćaldović Šijaković i glumica Vjera Mujović.
 
Prvobitnu dodelu priznanja za vrhunski doprinos kulturi, nakon brojnih sporenja u javnosti, održan je 2013. ministar kulture Ivan Tasovac, ali su posle osam godina vraćene tokom mandata Maje Gojković, i u februaru su saopštena imena 20 dobitnika dodatka, čiji je iznos tada bio 50.000 dinara.
  • Dudule

    09.12.2022 21:35
    Kalimero se stidi
    Pa gde ste da vidite kako radnici sticu penzije,kako su poljoprivrednici penzionisani sa iznosom ravnim socijali ,eh kakve li sramote
  • Dule

    08.12.2022 11:02
    Dokle vise nepravde
    Ljudi koji su skapavali u rovovima sada su uglavnom socijalni slucajevi,morace da rade do 65te a ako hoce ranije sa 40 staza onda placaju penale,zar vas nije sramota da date bekom 600 eura a neko je za citav radni vek dobio 20000 din
    Pa zna se bre kako se stice penzija,radis,grbacis i budes na ivici egzistencije citav zivot!
    Za koga vi vise brinete,za posten i izmucen natod ili za tzv umetnike,pa oni su sami izabrali da budu umetnici,mogli su u fabriku,posto su toliko nadareni verovatno bi bili i dobri radnici.......sramota najblaze receno!
  • Naučnik

    07.12.2022 17:28
    Uskoro ću Americi, Japanu i Nemačkoj da ponudim svoja dva otkrića. Ovoj državi, iako sam u njoj nažalost rođen, nikad ne bih između ostalog što je obična crna rupa kojoj nauka i naučnici nisu potrebni. Postoji li ijedan naučnik koji je dobio nacionalnu penziju?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Ekonomski tigar, a finansije ranjive

Aleksandar Vučić se često hvali finansijskom situacijom države kojom upravlja, bilo sa premijerske, bilo sa predsedničke funkcije, već tuce godina.