Ukrajina zaplenila imovinu milijardera Vadima Novinskog

Ukrajinska služba bezbednosti (SBU) saopštila je da je zaplenila imovinu milijardera Vadima Novinskog u vrednosti od 87,3 miliona evra, optuživši ga da je pomagao "zemlji agresoru", Rusiji.
Ukrajina zaplenila imovinu milijardera Vadima Novinskog
Foto: Pixabay (ilustracija)

SBU je saopštila da je, između ostalog, zaplenila i 40 kompanija i 30 izvorišta prirodnog gasa, koja je Novinski imao u vlasništvu, prenosi Rojters.

Ukrajinska služba bezbednosti tvrdi i da je Novinski pokušao da izbegne sankcije koje su protiv njega uvedene u decembru tako što je pokušao da prebaci svoj imetak na bliske firme.
Izvršna šefica jedne od delimično zaplenjenih firmi SmartHolding, Julija Kirjanova, tvrdi da je imovina ove firme prebačena 1. decembra na poverenički fond novih vlasnika sa Kipra i da Novinski više nema nikakve veze sa SmartHoldingom.
 
Zastupnik Novinskog koji nije želeo da bude imenovan takođe tvrdi da milijarder nije vlasnik zaplenjene imovine i odbacuje optužbe za pomaganje Rusiji.
 
Prema njegovim rečima, Novinski, koji se trenutno nalazi u Švajcarskoj, je rodoljub koji je podržavao ukrajinsku vladu.
 
Forbs procenjuje bogatstvo Novinskog na 1,27 milijarde evra, što ga čini jednim od najbogatijih ljudi u Ukrajini.
 
Novinski je podržavao Ukrajinsku pravoslavnu crkvu Moskovske patrijaršije (UPC), koju Kijev optužuje za saradnju sa Rusijom. Ukrajinski milijarder je ranije rekao da su sankcije Kijeva "progon na verskoj osnovi."
  • Limanac

    16.04.2023 14:29
    Borci za demokratiju i tuđu imovinu.
  • V

    16.04.2023 13:49
    Milijarderi i crkva su uvek nekako u istoj kombinaciji.
    Slucajnost?!
  • Realista

    15.04.2023 22:19
    Patrijota, vernik a nadasve...
    ...Švajcarac! Imamo i mi takve u srbiji, puna im usta vere i tradicije a lapaju k'o mutavi i talože po stranim bankama - vazda bilo i biće.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Evropska centralna banka smanjila kamatnu stopu

Evropska centralna banka (ECB) je danas smanjila referentnu kamatnu stopu sa 3,5 odsto na 3,25 odsto, pošto je stopa inflacije u Evropskoj uniji opala na najniži nivo za više od tri godine.

Erbas otpušta 2.500 ljudi

Kompanija Erbas, najveći svetski proizvođač komercijalnih aviona, objavila je da će ukinuti do 2.500 radnih mesta u sektoru za vojsku i svemir u okviru restrukturiranja svojih poslovnih aktivnosti.