Mesečni prihodi i izdaci domaćinstava u Srbiji prošle godine skoro jednaki

Prosečni mesečni prihodi u novcu i u naturi po domaćinstvu u 2022. godini iznosili su 78.393 dinara.
Mesečni prihodi i izdaci domaćinstava u Srbiji prošle godine skoro jednaki
Foto: Pixabay
Izdaci za ličnu potrošnju domaćinstava 78.678 dinara, saopšto je danas Republički zavod za statistiku.
Kako se navodi, u odnosu na 2021. godinu prosečni mesečni prihodi u novcu i u naturi viši su za 9,3 odsto, a izdaci za ličnu potrošnju domaćinstava 9,4 odsto, nominalno.
Najveći udeo u ličnoj potrošnji domaćinstava čine izdaci za hranu i bezalkoholna pića - 36 odsto i za stanovanje, vodu, struju, gas i ostala goriva - 16,1 odsto.
 
Slede izdaci za transport - 8,9 odsto, za ostale lične predmete i ostale usluge (5,9), za komunikacije (5,5), rekreaciju i kulturu (5,1),  odeću i obuću (4,9), za alkoholna pića i duvan (4,7), zdravlje (4,4) i 8,5 odsto čine izdaci za ostale grupe lične potrošnje.
 
Najveći udeo u prihodima u novcu i u naturi imaju prihodi iz redovnog radnog odnosa - 49,9 odsto, penzije  32,1 odsto, prihodi od poljoprivrede, lova i ribolova 4,3 odsto, naturalna potrošnja tri odsto, prihodi van redovnog radnog odnosa 2,6 odsto, primanja od socijalnog osiguranja 2,5 odsto i 5,6 odsto čine prihodi iz ostalih izvora. 
  • R

    21.04.2023 18:58
    R
    Kada bi se zezali! Prihodi isti a rashodi tri puta veci! Veliki broj gradjana je usao u dugovanja!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Evropska centralna banka smanjila kamatnu stopu

Evropska centralna banka (ECB) je danas smanjila referentnu kamatnu stopu sa 3,5 odsto na 3,25 odsto, pošto je stopa inflacije u Evropskoj uniji opala na najniži nivo za više od tri godine.

Erbas otpušta 2.500 ljudi

Kompanija Erbas, najveći svetski proizvođač komercijalnih aviona, objavila je da će ukinuti do 2.500 radnih mesta u sektoru za vojsku i svemir u okviru restrukturiranja svojih poslovnih aktivnosti.