Vlada Srbije usvojila uredbe o povećavaju subvencije poljoprivrednicima

Vlada Srbije usvojila je danas više izmenjenih uredbi koje se odnose na poljoprivredu, a tiču se subvencija po grlu stoke i povećanja prelevmana i premija za mleko.
Vlada Srbije usvojila uredbe o povećavaju subvencije poljoprivrednicima
Foto: 021.rs
Prelevmani za sireve i ostale proizvode biće povećani na 300 dinara, ali i uvedeni prelevmani na kondenzovano (evaporisano) mleko u iznosu od 300 dinara, saopštila je Vlada Srbije.
Takođe, biće povećane i subvencije po grlu za priplodne mlečne krave i to sa 30.000 na 40.000 dinara, a subvencije će biti isplaćene po javnom pozivu koji je u toku.
Mera će važiti za sva grla mlečnih krava kojih je ukupno 228.823.
 
Premije za mleko će biti povećane sa 15 na 19 dinara po litru u drugom, trećem i četvrtom kvartalu 2023. godine. 
 
Na sednici Vlade usvojena je i izmenjena Odluka o određivanju poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda za koje se plaća posebna dažbina pri uvozu, jer je detaljnom analizom i praćenjem stanja na tržištu mleka i mlečnih proizvoda utvrđeno da je usled povećanog uvoza polutvrdih sireva, i pored zaštitnih mera, došlo do destabilizacije domaće proizvodnje sireva, stvaranja viškova i nemogućnosti plasmana usled nekonkurentne uvozne cene, saopšteno je.
 
Zato je predloženo povećanje posebnih dažbina na uvoz šest vrsta sireva sa tržišta Evropske unije i ostalih tržišta, navodi se u saopštenju.
  • Mirko

    21.05.2023 12:14
    Dodatak
    Meni su već isplaćene subvencije po 9000, da li će nam sada država opet isplatiti po dodatnih 9000 ili smo mi kojima su već dali ostali uskraćeni za povećanje?
  • Milutin

    20.05.2023 11:59
    Pa država treba da zna kolike će biti subvencije za 5 godina . A ne rešavati preko kolena.
  • Koja

    19.05.2023 11:36
    Spremite se za nova poskupljenja.Uzgred ko je.e radničku klasu...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Poništena kazna Google-u od 1,49 milijardi evra

Google je danas saopštila da je poništena antimonopolska kazna od 1,49 milijardi evra koju je kompaniji izrekla Evropska komisija 2019. godine, a koja se odnosila na njeno onlajn oglašavanje.

Tramp pokrenuo svoju platformu za kriptovalute

Kandidat republikanaca na predstojećim novembarskim predsedničkim izborima Donald Tramp pokrenuo je novu platformu za kriptovalute World Liberty Financial i pozvao javnost na ulaganje.