Sukob Francuske i Nemačke oko reforme pravila potrošnje

Francuska i Nemačka oštro su se sukobile oko reforme pravila potrošnje na nacionalnom nivou u članicama EU, što znači da je dogovor, kome se nadaju do kraja godine, sve manje verovatan, piše Politiko.
Sukob Francuske i Nemačke oko reforme pravila potrošnje
Foto: Pixabay

U sklopu revizije Sporazuma o stabilnosti i rastu, Evropska komisija je predložila udaljavanje od strogih, standardizovanih zahteva za smanjenje duga u skladu sa srednjoročnim ciljevima specifičnim za svaku zemlju, dajući svojim članicama više vremena i fleksibilnosti, što je naišlo na protivljenje velike grupe vlada, na čelu sa Nemačkom.

U trenutku kada EU želi ponovo da uvede pravila za smanjenje duga i deficita, koja su suspendovana tokom pandemije kovida, predložena reforma ponovo otvara istorijske podele između severa i juga, odnosno između fiskalno konzervativnih zemalja i onih koje troše, a Francuska i Nemačka su decenijama bile na čelu ta dva suprotstavljena bloka.
"Potrebna su nam zajednička pravila koja su ista za sve. Potreban nam je pouzdan put ka smanjenju deficita i nižem nivou duga“, rekao je u petak nemački ministar finansija Kristijan Lindner, pre sastanka sa svojim kolegama iz EU u Luksemburgu.
 
On je dodao da Nemačka nije sama u zabrinutosti zbog predloga Komisije, za koje Berlin veruje da bi zemljama i Komisiji dali previše slobode i da ne obezbeđuju jedinstvene i merljive zahteve za smanjenje duga.
 
Stav Francuske je potpuno suprotan, što predstavlja veliki problem, jer se traži konsenzus pre nego što pregovori o konačnom obliku reforme počnu sa Evropskim parlamentom.
  • Jovan

    18.06.2023 20:56
    Realno ovo jeste problem jer svako trosi na svoj nacin, Francuska ima ogromne javne dugove, Belgija isto.. Nemacka je dosta racionalnija uvek bila sa potrosnjom ali i njima ne cvetaju ruze i sada nije fer da neko zivi vise nego sto proizvodi... na kraju svi koriste euro i zajedno nose dugove... sa te strane razumem zelju da se ujednaci. Ali znajuci istoriju Evrope.. ova federalizacija ce tesko ici na ovaj birokratski nacin. Voleo bih da se realizuje ali kompromisi i za mnogo jednostavnije stvari se tesko postizu.. do te mere da ne znam koliko je cela zajednica efikasan sistem.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Boingovi mehaničari najavili štrajk

Mehaničari zaposleni u kompaniji Boing najavili su štrajk jer su odbili predloženi ugovor prema kojem bi plate bile povećane 25 odsto u naredne četiri godine.

NBS smanjila referentnu kamatnu stopu

Izvršni odbor Narodne banke Srbije na današnjoj sednici je odlučio da nastavi da ublažava monetarne uslove smanjujući referentnu kamatnu stopu za 25 baznih poena, na nivo od 5,75 odsto.

Samsung će otpustiti 30 odsto radnika

Južnokorejski Samsung elektroniks, najveći proizvođač pametnih telefona, televizora i memorijskih čipova, otpustiće do 30 odsto svoje radne snage u inostranstvu u nekim sektorima, prenosi Rojters.