Pojačane mere prevencije zbog afričke kuge svinja

Zbog pojave afričke kuge svinja u Republici Srpskoj, na prelazu Pavlovićev most je postavljena dezobarijera za vozila i pojačana kontrola veterinarske inspekcije i lovnih inspektora na putu duž Drine.
Pojačane mere prevencije zbog afričke kuge svinja
Foto: Pixabay
Zamenik predsednika opštine Bogatić Teodor Teodorović kaže da su deljeni flajeri preko kojih će svako poljoprivredno gazdinstvo moći da se informiše o virusu.
"Veoma je bitno da naši poljoprivredni proizvođači odrade dezinfekciju na svojim objektima, da kontrolisano prate ulazak u svoje farme i u slučaju bilo kakve promene zdravstvenog stanja životinja kontaktiraju nadležne veterinarske stanice ili veterinarske inspekcije", rekao je Teodorović.
Teodorović je naglasio i da je, u poslednja tri dana, sprečen nelegalan okup životinja na celoj teritoriji opštine Bogatić i da je trgovina živom stokom dozvoljena samo na legalnoj pijaci u Bogatiću uz dozvoljenu propratnu dokumentaciju i potvrđeno zdravstveno stanje životinje.
 
Epizitiolog veterinarskog specijalistickog instituta Slobodan Maksimović izjavio je da se afrička svinjska kuga u proteklih sedam dana, pojavila u Republici Srpskoj u oblasti Posavine kao i u istoj ravni sa druge strane Save u Hrvatskoj, što povećava rizik i mogućnosti lakog prenosa iz tih krajeva kod nas.
 
"Kuga svinja se može uneti na mnogo načina upravo zahvaljujući jako velikoj otpornosti virusa. On može izdržati, preživeti i ostati infektivan čak i po nekoliko meseci u lešu uginule svinje, u svežem mesu, čak i u prerađevinama od mesa. Svako donošenje svinjskog mesa iz Republike Srpske i iz tih zaraženih krajeva je nedopustivo i predstavlja veliki rizik", rekao je Maksimović.
 
Prema rečima Maksimovića, u cilju prevencije najvažnije je ne držati svinje na otvorenom, kao i da je zabranjena ishrana pomijama jer je to jedan od mogućih načina unošenja bolesti.
 
"Afrička kuga svinja je virusna bolest i ne postoji adekvatan lek ni adekvatna imunološka preventiva odnosno vakcina. Zbog toga smo primorani praktično na jedini način u suzbijanju i to je neutralizacija otkrivenog izvora zaraze tzv. 'stamping out metodom', odnosno humanim ubijanjem zaraženih životinja i njihovom neškodljivom uklanjanju kako bi neutralisali taj izvor za sledeća dalja gazdinstva", kazao je Maksimović.
 
On je takođe dodao da je vrlo važno da držaoci svinja treba da ispoštuju sve biosigurnosne mere prilikom ulaska u objekat u kom drže svinje (dezobarijere i presvlačenja), kao i da dezinfikuju poljoprivredne mašine da se virus pasivno ne bi preneo preko odeće, obuće i prevoznih sredstva.
 
"Sada nam predstoji žetva žita što je takođe jedan dodatno opterećujući momenat jer se može desiti da se u Semberiji, u tom kraju gde naši ljudi imaju svoja imanja, u žitu nađe leš divlje svinje i da zagadi stočnu hranu odnosno žitarice kojim se hrane svinje i da to bude izvor. Zbog toga treba otvoriti četvero očiju prilikom žetve i svaki eventualno nađeni leš divlje ili domaće svinje u žitu treba prijaviti nadležnim službama kako bi bio advekvatno zbrinut odnosno uklonjen", izjavio je Maksimović.
  • Dragoslav

    01.07.2023 09:00
    Dragoslav
    Već 20 godina nekonzumiram Svinjsko Meso i zaista se bolje osecam i ovo me nedotice! Toplo bih svakom preporučio da izbace Svinjetinu sa menija i oseticete pozitivne promene za kratko vreme!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Živković: EPS je spreman za zimu

Generalni direktor "Elektroprivrede Srbije" (EPS) Dušan Živković izjavio je da su svi proizvodni kapaciteti tog preduzeća spremni za zimsku sezonu.