U Srbiji postoji veliki broj poslova koji se mogu obavljati od sredine aprila do oktobra, a
najviše interesovanja vlada za rad u ugostiteljstvu i poljoprivredi. Osim mladih, za pojedine sezonske poslove zainteresovani su i penzioneri, prenosi
Euronews Srbija.
Kako bi što bolje parirali ponudama za sezonske poslove u inostranstvu, poslodavci kojima je neophodna pomoć tokom letnje sezone, u poslovne aranžmane uključuju smeštaj i hranu za radnike i dižu visinu dnevnice.
Tako se, građevinski poslovi plaćaju do 50 evra dnevno, dok se poljoprivredna nadnica za branje voća, kreće u rasponu od 2.500 do 6.000 dinara.
Miloš Turinski iz Infostuda kaže da su poljoprivreda i građevina oblasti koje se inače suočavaju sa manjkom radnika.
"Ovo su nam, zapravo, sve deficitarne pozicije, i tu nam generalno i nedostaje radnika i van sezone. Ali, ono gde možemo da vidimo neku potražnju od strane kandidata jesu upravo ti ugostiteljski poslovi, pošto su mahom namenjeni za one mlađe, koji na njih konkurišu putem omladinskih ili studentskih zadruga kako bi stekli ili zaradili neki svoj džeparac za tih mesec, dva, tri koliko će raditi i potrošiti gde im je neohodno. Imamo zaista interesovanje, sa druge strane, i od starije populacije. Njih ćemo najčešće videti na pultovima za prodaju sladoleda, pošto je to ujedno i sezonski posao, ali takođe, upravo i ove generacije se najčešće prijavljuju i za ove poljoprivredne poslove, poput branja voća", rekao je Turinski
Šta pravi probleme poslodvacima u Srbiji?
U ugostiteljskim poslovima, kao što su šankeri i konobari, na primorje uglavnom odlazi stručniji kadar sa višegodišnjim iskustvom. Najviše ljudi odlazi u Hrvatsku, a iako se mahom rade duple smene, koje se plaćaju 50 evra plus bakšiš, radnike privlači plaćeni smeštaj i hrana.
Ali, to pravi probleme srpskim ugostiteljima, koji gube radnike na nekoliko meseci, bez imalo vremena da nađu nove.
"Ovde ugostitelji imaju problem. Dešava se da mu neko radi od septembra, pa do maja ili do aprila, i onda samo nestanu ljudi, daju otkaze i odlaze mahom u Hrvatsku, što smo svi svedoci, kad odete tamo uglavnom rade ljudi iz Srbije. Ali, recimo, mogu na jednom primeru navesti, poslodavac je imao 25 zaposlenih, 12 mu je otišlo. Dali su otkaz u maju, rekli su da idu da rade sezonu u Hrvatsku i to je kod njega 50 odsto. Ali, ne može se sad generalizovati, negde je dvoje-troje, negde jedan, a negde pet", rekla je za Euronews Srbija Jelena Jevtović iz Unije poslodavaca Srbije.
Stručnjaci navode da ćemo, nakon zapošljavanja stranih radnika na građevini, od sledeće sezone imati isti trend i u poljoprivredi, kada nam budu dolazili radnici iz Kine.
Već duže vreme, ugostitelji zapošljavaju kuvare i konobare koji dolaze iz Turske ili Kube, ali kada govorimo o srpskim državljanima, ističe se da je branje malina broj jedan na listi najtraženijih sezonskih poslova.
Sezonski poslovi interesantni i mladima iz teže zapošljivih kategorija
I mladi koji spadaju u kategoriju teže zapošljivih su zainteresovani za sezonske poslove jer su dobro plaćeni.
Aleksandra Šijan iz Centra za integraciju mladih kaže da su i mladima koji su nekada bili korisnici Svratišta primamljive ponude kao što su plaćen smeštaj i hrana, plus dnevnice i ugostiteljski sezonski poslovi u inostranstvu.
"Kada pričamo o starijim maloletnicima i mlađim punoletnicima, takvi poslovi nose i dosta opasnosti i za nas je kao centar bitno da ispratimo ceo tok zapošljavanja koji se dešava van zemlje, da ostanemo u konataktu i sa tim poslodavcima kako bismo obezbedili sigurno okruženje", rekla je Šijan.
Komentari 5
6000
Hrvatska
Redovno preko leta zaradim za celu godinu da trosim ovde
Eon
Ekonomski tigar u punom zamahu.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar