Mask: Tviter izgubio polovinu prihoda od reklama

Ilon Mask objavio je da je Tviter, koji je kupio za 44 milijarde dolara u oktobru 2022, izgubio otprilike polovinu prihoda od reklama.
Mask: Tviter izgubio polovinu prihoda od reklama
Foto: Beta/AP
"I dalje smo u negativnoj finansijskoj situaciji zbog pada od oko 50 odsto reklamnih prihoda i velikog opterećenja duga", napisao je američki milijarder na Tviteru u odgovoru na upit jednog korisnika koji je davao strateške predloge za tu društvenu mrežu.
Mask je rekao da Tviter treba da se vrati u pozitivnu sferu poslovanja pre nego što "bude imao luksuz da pravi neke promene".
Promene koje je Mask preduzeo posle preuzimanja kontrole nad Tviterom su izazvale nezadovoljstvo korisnika mreže, kao i oglašivača.
 
U maju je kompanija "Insider Intelligence" navela da predviđa da će Tviter zaraditi manje od tri milijardi dolara 2023, što je otprilike trećina zarade iz 2022. godine.
 
Od tada je Mask objavio više informacija koje se nisu dopale korisnicima mreže kao što je ona početkom jula da namerava da ograniči čitanje tvitova na 10.000 dnevno za proverene naloge, odnosno one koji plaćaju, a na 1.000 za druge i čak na 500 za nove naloge.
 
Nekoliko dana kasnije on je objavio da će aplikacija "TweetDeck" koju uglavnom koriste informacioni profesionalci, narednih meseci biti rezervisana za proverene naloge, odnosno one korisnike koji plaćaju.
 
Promene su uvedene u trenutku kada je Treds aplikacija koju je lansirala kompanija Meta, matična kompanija Fejsbuka, kao konkruencija Tviteru, prešla granicu od 100 miliona korisnika za samo pet dana od svog pokretanja 5. jula.
 
Radi se o prvoj većoj pretnji platformi Tviter koja je oslabljena od kada je Mask otkupio.
 
Broj korisnika Tredsa je još daleko manji nego što ih ima Tviter, a to je između 200 i 350 miliona korisnika, prema procenama. Međutim, aplikacija Meta može da računa na sinergiju sa Instagramom, koja ima oko dve milijarde aktivnih korisnika.
Prezentacija Tredsa izgleda gotovo identično kao rivalski Tviter, čak do plave oznake za verifikovane naloge. Za razliku od Tvitera gde je jedini krterijum za dodelu te oznake ulaz u pretplatnu obavezu, Treds proverava da li su ti verifikovani nalozi zaista nalozi osobe čije ime je na njima naznačeno.
 
Ilon Mask je krenuo u kontranapad i preko advokata matične kompanije Tvitera, "XCorp", poslao je pismo Meti u kojem kompaniju optužuje da je prekršila industrijske tajne i pravo na intelektualnu svojinu.
 
Matična kompanija Fejsbuka, na čijem čelu je Mark Zakerberg, optužena je da je regrutovala desetine bivših zaposlenih u Tviteru, prema dokumentu objavljenom na informacionom sajtu Semafor. Meta je demantovala te optužbe.
  • Realista

    17.07.2023 22:26
    @120:
    Prosto genijalan stav, kupiš nešto za 44 milijarde usd i upropastiš je namerno tj. svesno. Pre će biti da je Mask šarlatan i berzanski spekulant i frontmen grupe investitora u Tesli i SpejsEksu a da je kupovina Tvitera bio njegov solo projekat koji je pokazao njegovu smanjenu sposobnost i preveliki ego.
  • 120

    17.07.2023 14:04
    svesno upropastena kompanija

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija