Tabaković pre neki dan: Trgovačke marže previsoke; Momirović danas: Nisu baš tako velike

Inflacija u Srbiji je u padu, i očekuje se da će ona do kraja godine pasti na nivo od osam odsto, rekao je za Euronews Srbija ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović.
Tabaković pre neki dan: Trgovačke marže previsoke; Momirović danas: Nisu baš tako velike
Foto: 021.rs
Naveo je da su cene osnovnih životnih namirnica u prodavnicama glavni pokazatelj da je inflacija u blagom padu i dodaje da trgovačke marže u Srbiji nisu odgovorne za rast inflacije.
"Jednom dubinskom analizom Republičkog zavoda za statistiku videli smo da nisu baš marže tako velike u trgovinskim lancima, a da je njihova profitna stopa relativno niska. Jednostavno, ovo je takvo vreme, vreme visoke inflacije", rekao je Momirović i dodao: "Ja bih podsetio ljude da smo mi decenijama živeli u režimu visoke inflacije, praktično do 2012. ili 2013. godine".
Navodi da smo deset godina imali period stabilne inflacije i da trenutna inflacija nije izazvana ponašanjem NBS.
 
"Ona je fenomen za celu Evropu, naravno na Zapadu je to malo manje, na istoku je malo više. Pratimo Evropu i u ovim okolnostima. Mi ne možemo, nije realno da imamo nisku inflaciju jedini u našem regionu. To jednostavno nije realno. Mi bismo voleli da je takva situacija, ali nije", rekao je Momirović za Euronews Srbija.
 
Podsetimo, guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković je nedavno rekla da na visinu inflacije utiču i trgovinski lanci koji su, kako je navela, neopravdano podigli svoje marže. Ona je optužila prerađivačku industriju i trgovine da koriste visoku inflaciju kako bi više zaradili.
 
"Ja zaista očekujkem da kupci, kao i ja, vode računa gde je koja roba jeftinija i da ne dozvoljavaju onima koji ugrađuju svoje visoke marže, neopravdano visoke, i da zarađuju u ovoj situaciji kada je hrana imala najveći rast", rekla je guvernerka.
U Privrednoj komori Srbije su za Euronews Srbija rekli da, iako je u prirodi kompanija da budu profitabilne, maksimalizacija profita ne može biti ključni ekonomski cilj, već mora da se razmišlja o održivoti.
 
"Nije to samo slučaj u Srbiji, ta tzv. inflacija pohlepe koju su pominjali iz NBS se može naći u mnogim tekstovima analitičara van Srbije, u Evropi i Americi generalno", rekao je Bojan Stanić iz PKS za Euronews Srbija.
  • xx

    12.08.2023 17:48
    Šta i očekivati nego šverc od ratnih profitera iz 90ih. I pljačku naravno svog naroda, pošto nema koga više.
  • Comi

    09.08.2023 14:03
    Marža
    Ministar je vrhunski političar,novinar ga nekoliko puta pita da li je marža na mleko 50% i više,on vešto izbegava odgovor i priča svoju priču pola sata,još nas uči da obilazimo radnje kako bi prošli jeftinije.
  • Steva

    08.08.2023 17:42
    Ugande
    Ministar UGANDA koji nije znao da vodi mamin i tatin hotel pa propao hotel.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Boingovi mehaničari najavili štrajk

Mehaničari zaposleni u kompaniji Boing najavili su štrajk jer su odbili predloženi ugovor prema kojem bi plate bile povećane 25 odsto u naredne četiri godine.

NBS smanjila referentnu kamatnu stopu

Izvršni odbor Narodne banke Srbije na današnjoj sednici je odlučio da nastavi da ublažava monetarne uslove smanjujući referentnu kamatnu stopu za 25 baznih poena, na nivo od 5,75 odsto.

Samsung će otpustiti 30 odsto radnika

Južnokorejski Samsung elektroniks, najveći proizvođač pametnih telefona, televizora i memorijskih čipova, otpustiće do 30 odsto svoje radne snage u inostranstvu u nekim sektorima, prenosi Rojters.