Prema podacima Uprave za duvan, rasađen je na više od 3.800 hektara, a najveće površine su u Sremu, piše RTS.
Radna snaga najveći je problem, zbog toga se u sezoni broj stanovnika u selu uveća.
Od nekoliko tona sirovog duvana, dobiju svega nekoliko stotina kilograma suvog lista.
"Otprilike 4 do 4,5 tone se ubaci u sušaru, a desetak posto izađe, 450 do 500 kilograma", kaže za RTS Ljuboja Smolić, poljoprivrednik iz Hrtkovaca.
Berba traje do prvih mrazeva. Na početku sezone najveći proizvođač duvana u zemlji povećao je otkupnu cenu.
"U proseku je cena povećana za nekih 30 odsto. Veći akcent je stavljen na niže otkupne klase, da bi proizvođači imali ekonomsku računicu da beru tu klasu", kaže Željko Ananić, menadžer proizvodnje i obrade sirovog duvana "JTI".
Kvalitet duvana je, kako navodi, jedan od boljih u poslednjih desetak godina.
Velike troškove proizvodnje i sušenja ratari kažu da bez kooperanata ne bi mogli da nadoknade. Duvan u Srbiji gaji nešto više od 700 poljoprivrednika.
Komentari 1
Пушач
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar