Srbija od januara preuzima predsedavanje organizacijom CEFTA

Srbija će sledeće godine preuzeti jednogodišnje predsedavanje organizacijom CEFTA.
 Srbija od januara preuzima predsedavanje organizacijom CEFTA
Foto: 021.rs
"Srbija će postaviti i osnovne smernice za aktivnosti CEFTA, kroz tzv. prioritete predsedavajućeg za 2024. godinu. Predsedavanje je obaveza zemalja članica da preuzmu veću odgovornost za sprovođenje CEFTA agende, ali i prilika da se stavi akcenat na one teme koje su tim državama posebno značajne", kaže Zdravko Ilić iz CEFTA sekretarijata.
Prema njegovim rečima, to je ujedno i šansa da se Evropskoj uniji i drugim partnerima pokažu kapaciteti za upravljanje važnim procesima.
"Sve CEFTA zemlje će jednog dana biti članice Evropske unije (EU), gde će imati priliku da predsedavaju Savetom EU, te je u tom kontekstu predsedavanje CEFTA još jednom prilika da vežbaju i dokazuju da su spremne za to", naveo je Ilić.
 
CEFTA je ekonomska organizacija za slobodnu trgovinu čije članice su zemlje našeg regiona koje još nisu postale članice Evropske unije.
 
Ove godine organizacijom CEFTA predsedava Crna Gora.

Teme

cefta
  • Pa da

    28.08.2023 08:18
    Srbija ima vrlo dobre šanse da bude izbačena iz CEFTA pre kraja godine.
  • Марица Бајмокић

    27.08.2023 17:57
    Јел Миле Транзиција председава жуљају га ципеле
  • A tooo?

    27.08.2023 17:38
    Pa prosto k'o pasulj. Evo 'vako npr. Vu ci ci Si dji pingici: oce kupi nece kupi brzi vozic, kovid kutija-bolnica, most-ovi...a ne plati ti , plati cukuncukuncukun unuci ♡

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Boingovi mehaničari najavili štrajk

Mehaničari zaposleni u kompaniji Boing najavili su štrajk jer su odbili predloženi ugovor prema kojem bi plate bile povećane 25 odsto u naredne četiri godine.

NBS smanjila referentnu kamatnu stopu

Izvršni odbor Narodne banke Srbije na današnjoj sednici je odlučio da nastavi da ublažava monetarne uslove smanjujući referentnu kamatnu stopu za 25 baznih poena, na nivo od 5,75 odsto.

Samsung će otpustiti 30 odsto radnika

Južnokorejski Samsung elektroniks, najveći proizvođač pametnih telefona, televizora i memorijskih čipova, otpustiće do 30 odsto svoje radne snage u inostranstvu u nekim sektorima, prenosi Rojters.