Niža cena rominga između Evropske unije i Zapadnog Balkana

Savet za regionalnu saradnju (RCC) saopštio je danas da je stupilo na snagu smanjenje cena rominga između Evropske unije i Zapadnog Balkana.
Niža cena rominga između Evropske unije i Zapadnog Balkana
Foto: Pixabay

Od oktobra, gornja granica cena za 1 GB podataka u romingu u okviru posebnih ponuda i paketa, u skladu sa Deklaracijom o romingu između EU i Zapadnog Balkana, ne bi trebalo da prelazi 18 evra.

U mnogim slučajevima ograničenje cena od 18 evra u okviru posebnih ponuda i paketa ide i znatno niže, do 1,6 evra po 1 GB, dok su tri operatera sa Zapadnog Balkana, osim cena u okviru paketa, snizila i redovne cene usluga dopune.
Kako se navodi, tri telekomunikacijska operatera iz Srbije smanjila su cenu 1 GB u okviru nekih od svojih roming paketa u zemljama EU do 83,2 odsto. Cene se sada kreću između 0,67 i 8,5 evra po jednom GB u okviru paketa rominga u EU za korisnike iz Srbije, što je znatno ispod dogovorene gornje granice cena.
 
Generalna sekretaraka RSS Majlinda Bregu rekla je da uspeh Deklaracije o romingu između EU i Zapadnog Balkana svedoči o snazi regionalne saradnje, koja menja komunikaciju nabolje, čak i uprkos suočavanju sa složenim izazovima.
 
"Ova prekretnica dolazi u trenutku političkih tenzija, ekonomskih previranja i sve šireg spektra klimatskih promena u regionu, naglašavajući tako važnost regionalne i evroatlantske saradnje", istakla je Bregu.
  • 9

    02.10.2023 23:20
    U normalnom svetu
    ljudi se pitaju šta je to roming ? Ovde nažalost još uvek
    imamo samo ovce , a one su za šišanje .
  • Realista

    02.10.2023 20:43
    A1
    Uspostavljanje veze 0,5eur...
  • 70+

    02.10.2023 17:03
    ???
    E to je jako bitno posle ovih velikih sra..a u državi pogotovo ako nam uvedu i sankcije može roming da bude i žabe.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija