FAO: Katastrofe izazvale gubitak od 3.800 milijardi dolara u poljoprivredi u poslednjih 30 godina

Poplave, suše, oluje, štetočine, zdravstvene krize, ratovi - katastrofalni događaji su doveli do gubitka od 3.800 milijardi dolara u usevima i stočarskoj proizvodnji u poslednjih 30 godina.
FAO: Katastrofe izazvale gubitak od 3.800 milijardi dolara u poljoprivredi u poslednjih 30 godina
Foto: Pixabay
To se navodi u danas objavljenom izveštaju Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO).
Šteta je bila oko 123 milijarde dolara godišnje ili pet odsto prihoda koje su poljoprivrednici proizveli između 1991. i 2021. godine, navodi se u dokumentu.
Ova šteta može da se pretvori u gubitak od 147 kalorija dnevno po osobi, što su godišnje prehrambene potrebe 400 miliona muškaraca ili 500 miliona žena.
 
"FAO prvi put pravi ovakvu procenu jer međunarodna zajednica postaje svesna značajnog povećanja broja katastrofa, kojih je četiri puta više od 1970-ih“, rekao je zamenik direktora odeljenja za statistiku pri FAO Pjero Konforti.
 
Povećan broj katastrofa uglavnom je posledica klimatskih promena – ekstremne temperature, suše, poplave i oluje izazivaju najveću štetu.
 
Štetu izazivaju i pandemije poput kovida, epidemije poput afričke svinjske kuge i oružani sukobi, navodi se u izveštaju FAO.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija