Sve više kredita izdaje se na video-poziv

Broj zaključenih kredita bez odlaska na šalter, povećan je za 16,5 odsto i iznosio je 43.318 ugovora u trećem tromesečju, u odnosu na prethodni kvartal.
Sve više kredita izdaje se na video-poziv
Foto: Pixabay
To je saopštila Narodna banka Srbije (NBS).
Ukupan rast zaključenih ugovora u trećem kvartalu ove godine iznosi 9,7 odsto u odnosu na isto tromesečje prošle godine, pri čemu ugovori zaključeni putem video-identifikacije natprosečno rastu - čak 70,3 odsto, dok rast ugovaranja na drugi elektronski način iznosi 2,1 odsto.
Pri tome, rast broja ugovora zaključenih elektronskim putem, zapravo drugim načinima osim video-identifikacije, uz pomoć korišćenja interneta, elektronske pošte ili telefona, bio je 16,3 odsto (35.862 u trećem tromesečju u odnosu na 30.826 u odnosu na drugo tromesečje), dok putem video-identifikacije iznosi 17,2 odsto (7.456 u trećem kvartalu u odnosu na 6.362 u drugom kvartalu).
 
Prema podacima NBS, od elektronskih načina sklapanja ugovora, video-identifikacija korisnika brzo raste, o čemu svedoči podatak da je u prva tri tromesečja 2023. godine sklopljeno za 39,2 odsto ugovora više nego u istom periodu prethodne godine (18.807 u odnosu na 13.507).
 
Zaključivanje ugovora na daljinu omogućeno je Zakonom o zaštiti korisnika finansijskih usluga kod ugovaranja na daljinu, koji je na predlog Narodne banke Srbije usvojen 2018. godine, kao i Odlukom o uslovima i načinu utvrđivanja i provere identiteta fizičkog lica korišćenjem sredstava elektronske komunikacije, koju je Narodna banka Srbije donela 2019. godine, saopštila je Narodna banka Srbije.
 
Posmatrano po vrsti ugovorenog finansijskog proizvoda koji klijenti zaključuju sa bankama, najčešće se na daljinu zaključuju ugovori o gotovinskom kreditu (53 odsto) i dozvoljenom prekoračenju (21 odsto), dok je nešto manje zastupljeno ugovaranje ostalih usluga (devet odsto), kao i platnih računa (devet odsto) i štednje (osam odsto).

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Boingovi mehaničari najavili štrajk

Mehaničari zaposleni u kompaniji Boing najavili su štrajk jer su odbili predloženi ugovor prema kojem bi plate bile povećane 25 odsto u naredne četiri godine.

NBS smanjila referentnu kamatnu stopu

Izvršni odbor Narodne banke Srbije na današnjoj sednici je odlučio da nastavi da ublažava monetarne uslove smanjujući referentnu kamatnu stopu za 25 baznih poena, na nivo od 5,75 odsto.

Samsung će otpustiti 30 odsto radnika

Južnokorejski Samsung elektroniks, najveći proizvođač pametnih telefona, televizora i memorijskih čipova, otpustiće do 30 odsto svoje radne snage u inostranstvu u nekim sektorima, prenosi Rojters.