Usvojena uredba o unapređenju razvoja nedovoljno razvijenih opština

Vlada Srbije usvojila je uredbu o Programu podrške u 2024. unapređenju razvoja izrazito nedovoljno razvijenih opština iz četvrte grupe čiji je stepen razvijenosti ispod 60 odsto republičkog proseka.
Usvojena uredba o unapređenju razvoja nedovoljno razvijenih opština
Foto: 021.rs
Cilj tog projekata je, kako je saopšteno posle sednice, izgradnja i rekonstrukcija komunalne infrastrukture, izgradnja, rekonstrukcija i adaptacija objekata iz oblasti obrazovanja, zdravstva, turizma, socijalne zaštite, kulture, sporta i vodoprivrede i opremanje tih objekata, ali i drugih objekata u svojini jedinica lokalne samouprave.
Sredstva koja su opredeljena Programom namenjena su za opštine: Aleksinac, Babušnica, Bela Palanka, Blace, Bojnik, Bosilegrad, Brus, Bujanovac, Varvarin, Vladičin Han, Vlasotince, Gadžin Han, Golubac, Dimitrovgrad, Doljevac, Žabare, Žagubica, Žitorađa, Кnjaževac, Кrupanj i Кuršumlija.
 
Na toj listi su i opštine Кučevo, Lebane, Ljig, Mali Zvornik, Malo Crniće, Medveđa, Merošina, Mionica, Nova Varoš, Opovo, Petrovac na Mlavi, Preševo, Priboj, Prijepolje, Ražanj, Raška, Rekovac, Svrljig, Sjenica, Surdulica, Trgovište, Tutin i Crna Trava.
Na sednici je donet i Zaključak o saglasnosti da se iz neutrošenih sredstava od privatizacije iz ranijih godina obezbede sredstva za isplatu prava iz oblasti zaštite porodice i dece, socijalne zaštite i podršku radu hranitelja.
 
Sredstva u iznosu od pet milijardi dinara biće raspoređena po programima socijalne zaštite i porodično - pravne zaštite građana, dok će 229 miliona dinara  biti preneto ustanovama u oblasti socijalne zaštite.
 
Vlada Srbije odlučila je da obezbedi finansijsku pomoć Nacionalnom sportskom savezu slepih i slabovidih iz Beograda u iznosu od 15 miliona dinara, kako bi ovaj savez nastavio sa redovnim funkcionisanjem i unapređenjem sporta slepih i slabovidih, a imajući u vidu velike uspehe reprezentacije koja nosi titulu prvaka Evrope u šahovskoj olimpijadi.
 
Na sednici je usvojen i Zaključak o usvajanju Programa o izmenama Programa promocije preduzetništva i samozapošljavanja što će omogućiti Ministarstvu privrede da objavi i treći poziv za podnošenje zahteva za kredite, obezbeđene garancijom Fonda i učestvovanje u besplatnoj obuci koju sprovodi Implementacioni partner, a poziv će biti zatvoren kada se dostigne broj od 500 novih kandidata.
  • Neko

    15.12.2023 10:24
    Vojvodina, sipak
    Ju ju ju, la gde je tu neko mesto iz Vojvodine, pa mi izgleda nismo siromasni, imate u Banatu siromasnih opstina. U Sremu imate Sremske Karlovce koji se grade uz pomoc pokrajinskog i republ. budzeta inace sami kao opstina, nema vajde, pripojite to vec jednom gradu Novom Sadu, krajnje je vreme da se zna kako se trose pokrajinske pare, Mirovic samo daje a niko ne kontrolise, ljudi moji pa zar niste mogli sagraditi hotel na Strazilovu da turisti imaju gde da se odmore, placaju privatnicima a dozvolili ste da se gradi hotel na Ceratu, cardak ni na nebu ni na zemlji, uzas. Pitanje da li je opstina i isplatila adekvatno gradjane kojima je uzela zemlju za izgr.hotela. Takvih lopova je mnogo u Srbiji. Kakve su vam opstine Senta, Ada,Kikinda, Srpska Crnja. Vi se vatili samo juznog dela Srbije, pa bas niste fer, necu da gkasam ni za kog, preskrabati listic.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija