U oktobru izdato 26 odsto više građevinskih dozvola nego pre godinu dana

U Srbiji je u oktobru ove godine izdato 3.768 građevinskih dozvola, što je 26,1 odsto više nego u istom mesecu prethodne godine, objavio je Republički zavod za statistiku.
U oktobru izdato 26 odsto više građevinskih dozvola nego pre godinu dana
Foto: 021.rs
Od ukupnog broja izdatih dozvola 87,1 odsto je za zgrade, a 12,9 odsto za ostale građevine.
 
Ako se posmatraju samo zgrade, 86,4 odsto dozvola izdato je za stambene, a 13,6 odsto za nestambene zgrade.
Kod ostalih građevina najveći deo odnosi se na cevovode, komunikacione i električne vodove (63,9 odsto). 
 
Prijavljena je izgradnja 3.086 stanova, s prosečnom površinom od 74,4 kvadrata.
Od ukupnog broja stanova u novim stambenim zgradama 11,5 odsto biće građeno u zgradama s jednim stanom, s prosečnom površinom od 148,9 kvadrata, a 87,3 odsto stanova biće građeno u zgradama s tri stana i više stanova, i njihova prosečna površina iznosiće 63,4 kvadrata.
 
Predviđena vrednost radova novogradnje iznosi 67,9 odsto od ukupno predviđene vrednosti radova.
 
Najveća građevinska aktivnost očekuje se u Beogradskoj oblasti – 25,9 odsto od predviđene vrednosti novogradnje, slede Južnobačka oblast (17,8 odsto), Sremska oblast (11 odsto), Srednjobanatska oblast (6,3 odsto), Pomoravska oblast (4,3 odsto) i Borska oblast (4,1 odsto).
  • Neko iz struke

    16.12.2023 10:32
    U zemlji koja godisnje gubi omanji grad, ovolika izgradnja nije nista drugo do pranje para. Manji procenat su udomljene pare gastarbajtera, koji misle da se jednog dana vrate kao penzioneri.
    Srbijo, tuzna si jer te mladost napusta.
    Svi na izbore sutra, pod obavezno!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Poništena kazna Google-u od 1,49 milijardi evra

Google je danas saopštila da je poništena antimonopolska kazna od 1,49 milijardi evra koju je kompaniji izrekla Evropska komisija 2019. godine, a koja se odnosila na njeno onlajn oglašavanje.

Tramp pokrenuo svoju platformu za kriptovalute

Kandidat republikanaca na predstojećim novembarskim predsedničkim izborima Donald Tramp pokrenuo je novu platformu za kriptovalute World Liberty Financial i pozvao javnost na ulaganje.

Boingovi mehaničari najavili štrajk

Mehaničari zaposleni u kompaniji Boing najavili su štrajk jer su odbili predloženi ugovor prema kojem bi plate bile povećane 25 odsto u naredne četiri godine.