Vlada osnovala šest firmi za potrebe "Expo 2027": Poznata njihova tačna namena i kad će biti ugašene

Vlada Srbije u tehničkom mandatu osnovala je šest preduzeća koja će služiti za izgradnju objekata za smeštaj učesnika i posetilaca "Expo 2027".

Osnovana privredna društva, tj. firme nose imena "SPV Galovica 1", "SPV Galovica 2" i "SPV Galovica 3", kao i "SPV Petrac 1", "SPV Petrac 2" i "SPV Petrac 3".

Jedini vlasnik je Republika Srbija, a osnovni kapital svake firme iznosi 100.000 dinara.

Kako se vidi iz šest istovetnih odluka objavljenih u Službenom glasniku, samo s drugim naslovom zbog različitih imena preduzeća, ove firme će postojati s namenom gradnje stambenih objekata, a završetkom radova će biti ugašene.

Sva dalja prava i obaveze će biti preneti na Republičku direkciju za imovinu.

Sedište svih preduzeća je na adresi Građevinske direkcije Srbije, a odlukom Vlade direktor svih preduzeća će biti ova Direkcija. Ovakve formulacije u ovom tipu odluka su normalna stvar kada se osnivaju firme koje će služiti samo za realizaciju određene investicije, što je već bio slučaj više puta, na primer, za gradnju stanova bezbednjaka u Novom Sadu i drugim gradovima Srbije.
 
Gradnja ovih objekata će se finansirati iz budžeta, kredita i zajmova, sopstvenih prihoda i drugih izvora.
 
Dodajmo i da je pre osnivanja ovih preduzeća za gradnju smeštajnih kapaciteta Vlada Srbije za "Expo 2027" već osnovala preduzeće istog imena koje će biti zaduženo za realizaciju izložbe. Za direktora tog preduzeća postavljen je Dušan Borovčanin, inače direktor Kongresnog biroa Turističke organizacije Srbije.
 
Međunarodna specijalizovana izložba "Expo 2027" će biti organizovana u Surčinu.
Ranije je Skupština Srbije usvojila poseban lex specialis, tj. Zakon o posebnim postupcima radi realizacije međunarodne specijalizovane izložbe "Expo 2027", kojim se omogućava državi da sve gradi bez tendera i po ubrzanoj proceduri.
 
Prema najavama iz državnog vrha, ovaj sajamski prostor će imati oko 70.000 kvadrata, a tu će se nakon specijalizovane izložbe preseliti Beogradski sajam.

Takođe, osim toga, gradiće se stambeni prostor u kojem će kasnije prodavati ili dodeliti bezbednjacima, naučnicima...
  • pera nevera

    16.01.2024 18:47
    Epska pljačka koja će ako to dozvolimo zapečatiti sudbinu Srbije. *Mali specijalizovani Expo igraj i pevaj 2027 u Srbiji 12 milijardi eura. *Velika svetska izložba Expo 2030 Riad RSA 20 puta veća izložba 7,8 milijardi eura. *Olimpijske igre 2024. u Parizu 4,4 milijarde eura
  • mile

    16.01.2024 16:49
    Jel tu i jovanjica nova.
  • Xxx

    16.01.2024 13:26
    @ Pape
    Bravo Majstore.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Poništena kazna Google-u od 1,49 milijardi evra

Google je danas saopštila da je poništena antimonopolska kazna od 1,49 milijardi evra koju je kompaniji izrekla Evropska komisija 2019. godine, a koja se odnosila na njeno onlajn oglašavanje.

Tramp pokrenuo svoju platformu za kriptovalute

Kandidat republikanaca na predstojećim novembarskim predsedničkim izborima Donald Tramp pokrenuo je novu platformu za kriptovalute World Liberty Financial i pozvao javnost na ulaganje.

Boingovi mehaničari najavili štrajk

Mehaničari zaposleni u kompaniji Boing najavili su štrajk jer su odbili predloženi ugovor prema kojem bi plate bile povećane 25 odsto u naredne četiri godine.