Gasi se 10.000 radnih mesta u sektoru građevinarstva u Nemačkoj

Udruženje građevinske industrije Nemačke (HDB) saopštilo je da taj privredni sektor očekuje gašenje oko 10.000 radnih mesta.
Gasi se 10.000 radnih mesta u sektoru građevinarstva u Nemačkoj
Foto: Pixabay
Godinama je građevinska industrija bila stub nemačke privrede, ali je zbog pada stambene izgradnje ova grana privrede dočekala 2024. godinu u krizi i postala problematična za nemačku ekonomiju, prenosi dnevnik Bild.

"Očekujemo da će oko 10.000 radnih mesta morati da se ugasi u narednim mesecima", izjavio je Tim-Oliver Miler, generalni direktor udruženja građevinske industrije (HDB).

Naveo je da je razlog za gašenje radnih mesta slab promet u sektoru građevinarstva, nakon što je prošle godine došlo do pada prodaje stanova od 12 odsto i ukazao da se očekuje da će prodaja stambenog prostora u ovoj godini pasti za još 12 odsto.
 
"Kada se stambena izgradnja bude ponovo pokrenula, tada će nam nedostajati svaki kvalifikovani radnik koga smo sada u opasnosti da izgubimo", upozorio je Miler.
  • Bane

    22.01.2024 15:38
    Direktno sa izvora
    Za one koje zanima zašto je pala prodaja, moraju razumeti ko je kupovao: kompanije, uglavnom internacionalne.

    Airbnb je američka kompanija osnovana 2008. na kojoj mogu da se izdaju stanovi po principu "stan na dan". Pre desetak godina, ta kompanija je bila profitabilnija od hotela. Razne druge kompanije su u želji za brzim profitom počele da kupuju stanove, ne da bi ljudi živeli u njima nego da bi ih kratkoročno izdavali, uglavnom preko Airbnb. To je dovelo do toga da običan čovek ne može da kupi stan ili ga iznajmi na duže, pražnjenje centra grada od starosedelaca i divljanja cena na gore.

    To je u Nemačkoj rešeno tako što je kompanijama prošle godine zakonom zabranjeno da poseduju više od odredjenog broja nekomercijalnih nekretnina. Krajnji rezultat je: cene previsoke da ih običan čovek kupi zbog kompanija, kompanijama je zabranjeno da kupuju a neće da prodaju ispod cene za koju su kupili, graditelji i prodavci stanova neće da spuste cene.
  • Ljubazni komšija

    22.01.2024 14:07
    Ima nade
    Zašto se baš sada radi EXPO?
  • pera

    22.01.2024 10:15
    doci ce kod nas da zidaju gradove na vodama

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Boingovi mehaničari najavili štrajk

Mehaničari zaposleni u kompaniji Boing najavili su štrajk jer su odbili predloženi ugovor prema kojem bi plate bile povećane 25 odsto u naredne četiri godine.

NBS smanjila referentnu kamatnu stopu

Izvršni odbor Narodne banke Srbije na današnjoj sednici je odlučio da nastavi da ublažava monetarne uslove smanjujući referentnu kamatnu stopu za 25 baznih poena, na nivo od 5,75 odsto.

Samsung će otpustiti 30 odsto radnika

Južnokorejski Samsung elektroniks, najveći proizvođač pametnih telefona, televizora i memorijskih čipova, otpustiće do 30 odsto svoje radne snage u inostranstvu u nekim sektorima, prenosi Rojters.