Sindikati i "Ziđin Koper" potpisali aneks ugovora o povećanju plata

Poslovodstvo "Srbija Ziđin Kopera" potpisalo je danas sa predstavnicima šest reprezentativnih sindikata te kompanije aneks Kolektivnog ugovora.
To je rezultat dvomesečnih pregovora o novoj ceni rada, a osnovna zarada povećana je za oko 16 odsto.
 
Prosečna neto plata biće oko 144.000 dinara za više od 6.000 radnika, saopštila je ta kompanija nakon potpisivanja ugovora u Vladi Srbije.
Aneks Kolektivnog ugovora je, u prisustvu ministra za rad Nikole Selakovića i ministarke rudarstva i energetiku Dubravke Đedović Handanović, potpisao generalni direktor "Srbija Ziđin Koper" Ću Guodžu.
 
Guodžu je naveo da su plate za više od 6.000 zaposlenih u "Srbija Ziđin Koper" i pre dogovorenog povećanja premašivale lokalni nivo prihoda po glavi stanovnika i bile oko 45 odsto veće od proseka u Srbiji.
Istakao je i da će nakon dogovorene nove cene rada za isti procenat biti povećane i uplate u budžet Srbije po osnovu poreza i doprinosa na zarade.
 
Dodao je i da "Srbija Ziđin Koper" zaposlenima isplaćuje i naknadu za topli obrok u visini 17 odsto prosečne zarade u Srbiji, kao i regres za godišnji odmor u iznosu od 121.200 dinara godišnje.
 
Prema njegovim rečima, zaposlenima se redovno isplaćuju i druga primanja, kao što su otpremnina pri odlasku u penziju, razne nagrade i solidarna pomoć, a uvedeni su i isplaćuju se i mesečni i godišnji bonus, nagrade za redovnost na poslu, doprinos bezbednosti i zaštiti životne sredine i drugo.
 
Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović navela je da "Srbija Ziđin Koper" ima velike ambicije po pitanju povećanja proizvodnje, posebno nakon rekonstrukcije topionice, ali da je važno da sve to prate i zarade, adekvatan sistem nagrađivanja i bezbednost na radu.
 
Podsetila je i da je od uspostavljanja strateškog partnerstva sa nekadašnjim RTB-om Bor, "Srbija Ziđin Koper" za pet godina investirala oko 2,6 milijardi dolara i da je među prva tri izvoznika u Srbiji, a da je na ime raznih poreza i naknada uplatila blizu 500 miliona dolara.
 
Kako je navedeno, u "Srbija Ziđin Koperu" ukupno je zaposleno 6.192 ljudi, a od preuzimanju upravljanja, u Boru i Majdanpeku posao je dobilo više od 2.700 novih radnika.
  • da, da!

    06.02.2024 20:52
    Ako neko nije razumeo da su Kinezi kolonizatori, gori od svih drugih zajedno, blago njemu! Kakva ekologija, kakvo šta, to je nemilosrdna eksploatacija! Zahvaljujući njima i našoj vlasti koja je za siću prodala ili bolje reći predala Kinezima tako bogat rudnik, od našeg bakra i zlata neće ostati ništa a mi ćemo se pretvoriti u crnu rupu. Još kad stigne Rio Tinto, a da se podsetimo da najveći paket akcija u ovoj kompaniji imaju Kinezi, a tome se ćutu, mi smo ugasili!
  • Samo napred

    06.02.2024 13:00
    Sto puta bolji od bilo kog eunijatskog robovlasnika, finansijski, ljudski, ekoloski!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija