EU odobrila da se profit od zamrznute ruske imovine iskoristi za Ukrajinu

Savet Evropske unije odobrio je rezoluciju koja omogućava da se profit od zamrznute ruske imovine kao posledica restriktivnih mera EU iskoristi za Ukrajinu.
EU odobrila da se profit od zamrznute ruske imovine iskoristi za Ukrajinu
Foto: 021.rs
"Savet je danas usvojio odluku i uredbu kojom se pojašnjavaju obaveze Centralnih registrara hartija od vrednosti (CSD) koji drže sredstva i rezerve Centralne banke Rusije (CBR) koje su imobilisane kao posledica restriktivnih mera EU", piše u saopštenju objavljenom na sajtu EU.
EU je, u koordinaciji sa međunarodnim partnerima nakon početka ruskog rata u Ukrajini, odlučila da zabrani sve transakcije vezane za upravljanje rezervama, kao i imovinom CBR.
 
Kao rezultat te zabrane, relevantna imovina koju drže finansijske institucije u zemljama članicama EU je "imobilisana".
"Centralni registri koji poseduju više od milion evra sredstava CBR-a moraju odvojeno da obračunavaju vanredne gotovinske bilanse koji se akumuliraju koje se akumuliraju usled restriktivnih mera EU i da takođe moraju odvojeno držati odgovarajuće prihode", navodi saopštenje.
 
Centralnim registrima biti zabranjeno da raspolažu nastalom neto dobiti a svaki centralni depozitar može da zahteva od svog nadzornog organa da odobri oslobađanje udela te neto dobiti u cilju usaglašavanja sa statutarnim kapitalom i rizikom.
 
"Ova odluka otvara put Savetu da odluči o mogućem utvrđivanju finansijskog doprinosa budžetu EU prikupljenog od ovih neto dobiti za podršku Ukrajini i njenom oporavku i rekonstrukciji u kasnijoj fazi. Ovaj finansijski doprinos može da bude kanalisan kroz budžet EU u pomoć za Ukrajinu o kojoj su Savet i Evropski parlament postigli privremeni sporazum 6. februara 2024", navodi se u saopštenju.
  • Postar

    14.02.2024 09:19
    Gusari
    Pucali su sebi u nogu,ko sad da stedi novac u njihovim bankama ako ovako otimaju tudje pare.
  • Situacija

    13.02.2024 18:44
    Što im nisu uzeli lovu kad su već veliki frajeri? prpa?
  • Jaa

    13.02.2024 10:54
    decu i unuke ce zaduziti da vracaju otetu imovinu, uvek je tako bilo, kad tad dodje na naplatu

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Evropska centralna banka smanjila kamatnu stopu

Evropska centralna banka (ECB) je danas smanjila referentnu kamatnu stopu sa 3,5 odsto na 3,25 odsto, pošto je stopa inflacije u Evropskoj uniji opala na najniži nivo za više od tri godine.

Erbas otpušta 2.500 ljudi

Kompanija Erbas, najveći svetski proizvođač komercijalnih aviona, objavila je da će ukinuti do 2.500 radnih mesta u sektoru za vojsku i svemir u okviru restrukturiranja svojih poslovnih aktivnosti.