Ziđin planira da poveća proizvodnju

Ziđin planira da poveća godišnji kapacitet projekata u Boru i Majdanpeku na 450.000 tona bakra i 10 tona zlata.
To će Srbiju učiniti najvećim proizvođačem u Evropi, izjavio je predsedavajući borda direktora Ziđin Majning Grupe Čen Đinge.
 
Čen Đinge je rekao da je Ziđin spreman da investira i dodao da su uvereni da će za pet godina borski rudnici biti prvi u Evropi i vodeći u svetu.
"Buduće investicije biće usmerene na razvoj podzemnih ležišta, pošto se dve trećine resursa u našim projektima u Srbiji nalazi na dubini između hiljadu i 2.000 metara. Procenjene rezerve bakra iznose oko 20 miliona tona, a zlata od 700 do 800 tona. Otkopavanje tih resursa zahteva korišćenje naprednih rudarskih tehnika, pa će to biti fokus budućih investicija", rekao je on.
Prema njegovim rečima, nedostatak elektroenergetske infrastrukture, preseljenje stanovništva i spora državna administracija glavni su izazovi na putu daljeg razvoja i rasta prozvodnje u rudnicima u Boru i Majdanpeku.
 
Čen Đinge je rekao da Ziđin koji posluje u 15 zemalja beleži rekordnu proizvodnju, a gotovo četvrtinu te proizvodnje "nose“ srpski rudnici.
 
"Prošle godine, Ziđin je proizveo 1,01 milion tona bakra i 68 tona zlata, a samo u Srbiji dato je 240.000 hiljada tona bakra i 7,5 tona zlata. Trenutno smo u fazi definisanja petogodišnjih planova i cilj nam je da u svim rudnicima smanjimo emisiju ugljenika, odnosno da stvaramo zelene rudnike", istakao je on.
  • cure

    29.04.2024 18:48
    sve
    im iskopajte
  • Bor Boranin

    29.04.2024 08:13
    Šta znači kineski bakar za Bor
    Naslednik nekadašnjeg giganta bakra RTB Bor kineski Ziđin za pet godina biće najveći proizvođač bakra i zlata u Evropi godišnjom proizvodnjom 450.000 tona bakra i 10 tona zlata. Dolaskom kineza i poklanjanje RTB Bor za trista miliona evra, a samo u fleš peći iI fabriku sumporne kiseline Srbija je uložila iznad petsto miliona evra, Srbija je izgubila novca od proizvodnje bakra , zlata i srebra, industrije i prerade bakra, smanjen broj zapošljenih sa 25.000 na 5.000. Šta je dobila Srbija poklanjanjem RTB Bor kinezima, ništa nije dobila, a izgubila je skoro sve, ona je vlasnik 37%, a ostatak je u vlasništvu kineza. Svakako dobitak je što radnicima je povećana plata i sada po plati su u vrhu Srbije, kinezi dosta investiraju na ozelenjavanju rudokopa i zasadili su cveće u krugu topionice bakra. Po svemu sudeći i uticaj na ekologiju Bora I okoline, možda prividno, je bolja.
  • Zeleni rudnik

    28.04.2024 16:13
    Šta je rekao o vazduhu u Boru i Majdanpeku i rekultivaciji zemljišta?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija