Statistika o prosečnoj plati stvara pogrešnu sliku o životu građana: "Te cifre se 'naduvavaju'"

Iznos medijalne plate u Srbiji, odnosno one koju prima polovina zaposlenih u zemlji, jasno pokazuje veoma nizak životni standard građana, smatraju stručnjaci.
Statistika o prosečnoj plati stvara pogrešnu sliku o životu građana: "Te cifre se 'naduvavaju'"
Foto: 021.rs
Kako piše Danas, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku iznos prosečne plate u martu u Srbiji bio je 133.373 dinara, dok je prosečna plata bez poreza i doprinosa iznosila 96.913 dinara.
 
Medijalna neto zarada u Srbiji za mart iznosila je 72.979 dinara, što znači da je 50 odsto zaposlenih ostvarilo zaradu do navedenog iznosa.
Najniža prosečna neto plata pak zabeležena je u Vranjskoj Banji i to 63.779, dok je najviša zarada u beogradskoj opštini Stari grad i iznosi 176.499 dinara.
 
Eksperti ističu da zvanični podaci o prosečnoj zaradi u praksi ne mogu da prikažu realnu platežnu sposobnost, a samim tim i kvalitet života prosečnog građanina Srbije.
Iako se iznos prosečne zarade u Srbiji, bar prema zvaničnim podacima, približava cifri od 100.000 dinara, problem je u tome što najveći broj zaposlenih može samo da mašta o tako visokom ličnom dohotku kakav je onaj izračunat po zvaničnoj statistici kojom se određuje prosek.
 
Naime, najviša medijalna zarada je za oko 24.000 dinara, odnosno za oko 200 evra niža od prosečne na republičkom nivou. Najčešći iznos medijalnih zarada u Srbiji je između 60.000 do 65.000 dinara.
 
Ako se uzme u obzir da je, po poslednjim dostupnim podacima, iznos minimalne potrošačke korpe oko 53.000 dinara jasno se može videti da zaposleni koji primaju medijalnu platu njen najveći deo, pored komunalija, potroše na hranu a da nivo aktuelne minimalne zarade u Srbiji koja iznosi oko 47.000 dinara ne može da dostigne novčanu vrednost minimalne potrošačke korpe.
 
Ekonomski analitičar Branko Pavlović navodi za Danas da je rast plata u Srbiji uslovljen rastom inflacije u prošloj i delimično u ovoj godini. Kako dodaje, ako se u obzir uzme nivo rasta troškova, sa pravom se može konstatovati da je bez obzira na to šta kažu statističke podatke životni standard građana u stalnom opadanju.
 
"Visina prosečne plate je matematički statistički podatak koji ne pokazuje realno stanje na koji se način ona odražava na životni standard građana. Bolju sliku u vezi toga imamo ako pogledamo podatke o realnom povećanju plata, a te cifre su niže od nominalnih", kaže sagovornik Danasa.
 
Dodaje i da, ako se uzme u obzir i to koliko su povećane plate, a koliko su sa druge strane poskupele cene hrane i komunalija, sa sigurnošću se može konstatovati da je životni standard građana u stalnom opadanju.
 
"Naime, zaposleni koji dobijaju medijalnu zaradu najveći deo tog novca podrže na hranu i plaćanje komunalnih usluga a samo manji deo sume im preostaje za ostale životne potrebe. Generalno gledano bez dileme se može konstatovati daje bez obzira na to šta kaže zvanična statistika iznos mesečnih zarada u Srbiji izuzetno nizak", objašnjava Pavlović.
 
Predsednik Udruženih sindikata Srbije "Sloga" Željko Veselinović kaže za Danas da je razlika između iznosa prosečne i medijalne plate u Srbiji potpuno neprihvatljiva i sramna.
 
"To je jednostavno pokazatelj da su tvrdnje o rastu plata i životnog standarda zaposlenih u Srbiji prazne priče i da su nasuprot tome lični dohoci niski i nedovoljni za kvalitetan život", kaže on.
Međutim, Veselinović naglašava da ne veruje u istinitost podataka o visini prosečne i medijalne plate u našoj zemlji. 
 
"Nemam poverenja u institucije koje se bave tim brojkama, kao što je primera radi Republički zavod za statistiku, i uveren sam da se zvanične cifre prosečne i medijalne plate 'naduvavaju' kako bi se situacija kada je reč o životnom standardu građana predstavila boljom nego što jeste", dodaje on.
 
I prosečna i medijalna plata, ističe, svakako su znatno niže od cifara koje se prikazuju u statističkim podacima te je shodno tome nerealno poverovati u iznose koje nadležni prikazuju u javnosti. 
 
"Ko može da zarađuje toliko koliko se zvanično tvrdi, primera radi, van Beograda i Novog Sada? Drugim rečima, tvrditi da je prosečna plata u Srbiji oko 800 evra je potpuno nerealno i krajnje besmisleno. Cilj je da se takvim podacima prikrije realno stanje, odnosno činjenica da su zarade zaposlenih veoma niske i da upravo zbog toga većina stanovništva živi prilično teško", zaključuje Veselinović.
  • /

    29.05.2024 15:03
    /
    @R
    to su subvencionisane plate koje sluze da se uvelicaju troskovi strancima.
    srbija je malo trziste bez realne privrede da bi se taj novac zaradjivao
  • Velja

    29.05.2024 14:01
    Velja
    Ova istrazivanja statistike i sl.nicemu nesluze niti mogu koga zbuniti! Svako kada stavi ruku u dzep vidi da nema nista sada ni ceo mesec nemozes preziveti! Bilo je i vise nego dosta! Dole Vucic i Mafija!!!
  • Velja

    29.05.2024 14:01
    Velja
    Ova istrazivanja statistike i sl.nicemu nesluze niti mogu koga zbuniti! Svako kada stavi ruku u dzep vidi da nema nista sada ni ceo mesec nemozes preziveti! Bilo je i vise nego dosta! Dole Vucic i Mafija!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Kraj ere "petrodolara" - šta to znači?

Zanesena fudbalskom vrevom, svetska javnost je sredinom juna propustila da zabeleži dan koji u budućnosti lako može biti prekretnica u globalnim ekonomskim, time i političkim, odnosima.