Kako su Dodikova deca da bi izbegla sankcije prebacila firme na članove familije

Krajem aprila na adresi Gornji Podgradci bb, Gradiška, osnovano je preduzeće "Zelena jabuka", čiji je direktor i vlasnik Mirko Dobrić, rođak porodice Dodik.
Novoosnovano preduzeće nalazi se na istoj adresi kao i preduzeće "Fruit Eco", u vlasništvu Igora Dodika i Mirka Dobrića, samo što se za razliku od njega ne bavi gajenjem jezgričastog i koštunjavog voća, već gajenjem bobičastog, orašastog i ostalog voća, prenosi Forbs BiH.
 
Kako piše Kapital, zbog američkih sankcija koje su uvedene Miloradu Dodiku, predsedniku Republike Srpske, kao i njegovoj deci, sinu Igoru i kćerki Gorici, i svim njihovim firmama koje vode, računi su ugašeni.
Firme u rukama supruga
 
Gorica Dodik, poslovanje svojih firmi nastavila je kroz prebacivanje vlasništva na supruga Pavla Ćorovića. Tako se danas u njegovom vlasništvu nalaze firme "Agro voće" kao i "Agro destil" i "Monte block". 
"Agro destil" se bavi proizvodnjom žestokih pića, što je porodični Dodikov biznis. Među kupcima Djedove rakije i Krajiške ljepotice su i Vlada i Narodna skupština RS.
 
Prošle godine, piše portal Akta, ovo preduzeće, sa šest zaposlenih, ostvarilo je 1.657.681,00 KM prihoda ili oko 800.000 evra i dobit od 438.648,00 KM ili oko 220.000 evra.
 
Poslovanje banjalučkog restorana Agape, koji je bio u vasništvu Gorice i bratove supruge Ivane Dodik, mesec nakon uvođenja američkih sankcija, rešeno je na način da je na istoj adresi osnovano preduzeće Agape best d.o.o a kao vlasnik, osnivač i direktor upisan je Aleksandar Dobrić, sin Marka Dobrića.
 
Ovo preduzeće kasnije je promenilo ime, pa se danas zove "Best service". Best service je u vlasništvu jedne osobe, Aleksandra Dobrića i osnovano je 21. novembra prošle godine. Kada je o finansijskom poslovanju reč ova kompanija je 2023. godine ostvarila dobit od 19.146,00 KM ili oko 10.000 evra.
 
Prihodi u 2023. godini
 
Gorica Dodik, ćerka Milorada Dodika, vlasnica je firme "Agro Voće" iz Laktaša. Ova firma se bavi uzgojem voća. U 2023. njen prihod je bio 653.463,00 KM ili 326.000 evra i dobit 220.125,00 KM što je oko 110.000 evra.
 
Krajem prošle godine Vlada SAD-a uvela je sankcije Dodiku i nekoliko drugih zvaničnika iz RS-a, zbog korupcije i podrivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, ali i njegovoj deci, čije firme su takođe obuhvaćene sankcijama, zbog čega su im svi računi blokirani.
  • Gugl,

    30.05.2024 14:44
    @Nina
    Uskoro vožnja liberalizacija sa Srbijom,ipak je naša zastava visila na beloj
    kući..
  • Истина

    30.05.2024 11:58
    Па што се не пише откуд Руку гас,гориво,руда на западу а Русија под санкцијама?Него замисли Додик проблем број 1. и то зато што неће да игра како "миротворци" и немачки туриста свирају!
  • Jovisa Jovisic

    30.05.2024 10:59
    Па мора да се сналазе кад непријатељ напада.Требало би Колумбу судити за највећи ратни злочин у историји људског рода.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija