EPS: U prvom kvartalu ostvarena dvostruko veća dobit od planirane

Skupština Akcionarskog društva Elektroprivreda Srbije (A.D. EPS) usvojila je Izveštaj o realizaciji trogodišnjeg plana poslovanja za prvi kvartal 2024. godine.
EPS: U prvom kvartalu ostvarena dvostruko veća dobit od planirane
Foto: 021.rs
Prema izveštaju, dobit kompanije je 28,3 milijarde dinara, što je dvostruko više u odnosu na plan, saopštila je danas ta kompanija.
 
Dobit je, kako je navedeno, pet odsto viša u odnosu na 2023. godinu.
Ministarka rudarstva i energetike Srbije i predstavnik osnivača u Skupštini EPS A.D. Dubravka Đedović Handanović istakla je da su u prvom kvartalu, ostvareni stabilni rezultati u proizvodnji energije i uglja, koji su u skladu sa planom, a da je proizvodnja otkrivke bila veća 11 odsto u odnosu na 2023.
 
"Napredak u proizvodnji otkrivke u RB 'Kolubara' je devet odsto u odnosu na 2023. Rezerve otkrivenog uglja u ovom delu EPS-a veće su od plana, što je preduslov za veću proizvodnju uglja", rekla je Đedović Handanović.
Dodala je da su i prihodi na stabilnom nivou, ali da mora dodatno da se ubrza rad na polju investicija, da budu efikasnije i realno planirane.
 
Neophodno je, kako je rekla, da realizacija investicija bude bolja, jer sada nije na zadovoljavajućem nivou.
 
EPS je, kako je navedeno u prvom kvartalu zabeležio stabilne prihode, a u trgovini električnom energijom na slobodnom tržištu ostvaren je profit od 44 miliona evra.
 
U prva tri meseca proizvodnja energije je bila na nivou plana, a u strukturi proizvodnje hidroelektrane sa obnovljivim izvorima energije učestvovale su sa 36,9 odsto, termoelektrane sa 60,6 odsto, a Panonske TE-TO sa 2,5 odsto.
Đedović Handanović je naglasila da je "u narednom periodu pred EPS-om niz izazova, jer sa smanjenjem cene električne energije za privredu slede i manji prihodi, tokom leta je očekivano niži nivo hidrologije, a ne treba zanemariti ni aktuelne remonte koji, takođe, imaju svoje rizike po poslovne rezultate".
 
Ona je rekla da je neophodno dodatno smanjiti troškove zbog plana restrukturiranja, što će doprineti povećanju efikasnosti i produktivnosti.
 
Sednici Skupštine, osim članova Izvršnog odbora, prisustvovali su i članovi Nadzornog odora EPS A.D, navedeno je u saopštenju.

Teme

EPS
  • de

    31.05.2024 14:23
    el
    lopuze
  • Nebitna

    31.05.2024 13:34
    A da poskupite vi struju jos jednom, recimo jos nekih 7% pa nek ide zivot! Taman ce biti i za novogodisnje bonuse. Ej bre, prosperitetno, uspesno preduzece!
  • sitni sima

    31.05.2024 13:01
    ...
    Zasto je poskupljivala struja???
    Da bi sada neko mlatio pare, delio bonuse, ispumpavao pare narode u svoj dzepove?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija