Šta će se dešavati sa gorivom tokom letnjih meseci: "Očekujem zaustavljanje pada cena"

Cena benzina i dizela zadržaće se na sadašnjem nivou odnosno njen pad koji je zabeležen prethodnih nedelja će se zaustaviti zbog povećane potražnje za ovim naftnim derivatima tokom leta.
Šta će se dešavati sa gorivom tokom letnjih meseci: "Očekujem zaustavljanje pada cena"
Foto: Pixabay
Tako je za RTS ocenio generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije (UNKS) Tomislav Mićović.
 
On je kazao da se cena benzina već četiri nedelje smanjuje, najpre za tri, pa za dva dinara, dok je cena dizela prilično stabilna.
 
"Leto je uvek period malo veće potrošnje benzina, tako da i očekujem da će se cena i zaustaviti na ovom nivou, jer sad će biti veća potražnja", rekao je Mićović za RTS.
Do 7. juna, na pumpama u Srbiji, litar evro-dizela košta 201 dinar, a litar benzina evro-premium je 192 dinara. U odnosu na prošlu nedelju, dizel je zadržao cenu, dok je benzin pojeftinio za dva dinara.
 
On je rekao i da akciza nije jedino što utiče na cenu goriva, ističući da je tu niz drugih parametara.
 
Ukazuje i da naftni sektor ne može da utiče na državnu politiku u vezi sa oporezivanjem energije, već da samo može da ukaže na probleme koje stvaraju velike državne dažbine.
Mićović je naveo i da je u Srbiji u poslednjih pet godina došlo do ukupnog povećanja broja registrovanih vozila sa 2,5 miliona na tri miliona, što je negde oko 19 procenata.
 
"U toj strukturi povećanja, najveći procenat povećanja imaju vozila sa dizel motorima, oko 27,6 odsto, dok je benzinskih automobila više za 12 procenata. Tečni naftni gas, naravno, rapidno pada, negde oko 24 odsto u ovom periodu od pet godina, dok je prirodni gas povećan čak za 197 procenata", rekao je Mićović.
 
Prema njegovim rečima, ovi procenti nisu rezultat planirane politike u toj oblasti, što se vidi po tome što raste broj registrovanih vozila sa dizel motorom.
 
"Vidite da se dešava dizelizacija voznog parka, što bi u skladu sa drugim zahtevima trebalo da bude u suprotnom smeru. Ali, prosto, kada vidite placeve za prodaju polovnih automobila, tu su više od 90 procenata automobila koje pokreću dizel motori, jer se Zapad rešava tih automobila i oni završavaju i u našoj zemlji, na Balkanu, generalno u našem okruženju", naveo je Mićović.
 
On je dodao i da prilikom putovanja u Grčku kolima, najbolje je da vozači pune gorivo pre izlaza iz Severne Makedonije.
 
"Svi pune rezervoare na izlasku iz Severne Makedonije, tu su gužve na benzinskim stanicama. Severna Makedonija ima dijametralno suprotnu fiskalnu politiku u odnosu na Grčku. Uvek je tako na dugačkim putovanjima, na Zapadu treba voditi računa da li na auto-putu da sipate ili je bolje da siđete sa auto-puta", istakao je Mićović.
  • nebitno

    04.06.2024 09:42
    dizel u HR
    cena dizela u HR je 1.38 eur
  • Lala

    04.06.2024 04:49
    Stvarno je previše palo.Trebalo bi malo gore da ide.Sad će to Vučkova vlada da sredi.ne sekiraj se....
  • Luna

    03.06.2024 21:54
    Ovaj
    Ovaj lupa bre stranci koji prolaze kroz Srbiju ne sipaju gorivo kod nas nego hrvatska dizel 1,45e onda makedonija ili bugarska ili mađarska, bio sam prisutan na pumpi ispod begeša prema nišu sve puno auta niko ne toči ona gospođa na pumpi psuje vučketa i sve odreda ej bre nije niko glup više za svoje pare

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija