Kako će pad inflacije uticati na cene: Šta je ključno za rast kupovne moći?

Inflacija u Srbiji u aprilu ove godine se spustila na pet odsto, a prema najnovijoj projekciji Narodne banke Srbije, u granice cilja od tri, plus minus 1,5 odsto, najverovatnije će se vratiti u maju.
Kako će pad inflacije uticati na cene: Šta je ključno za rast kupovne moći?
Foto: Pixabay
I dok NBS za naredni period predviđa dodatni pad inflacije, to u praksi ne znači i niže cene proizvoda, kažu ekonomisti.
 
Pad inflacije ne znači nužno i pad cena, već samo da cene rastu sporije. 
To je zato što su cene, kako naglašavaju ekonomisti, uvek neelastične kada idu naniže, odnosno sporije se menjaju.
 
Mnogi trgovci i proizvođači u Srbiji za naredni period očekuju stabilizaciju ili umeren rast cena, ali su i dalje oprezni zbog potencijalnih poremećaja izazvanih nepovoljnim vremenskim uslovima i geopolitičkim tenzijama.
Profesor Ekonomskog fakulteta Dejan Šoškić kaže za Euronews Srbija da su preuranjena očekivanja da je sve gotovo sa inflacijom, navodeći da je inflacija i dalje nešto viša od inflacionog cilja, posebno u Srbiji. 
 
"U Evropi i u SAD ona je praktično tu negde kod inflacionog cilja. Međutim, postoji jedna druga mera inflacije koja je dosta bitna, ona se zove bazna inflacija ili jezgro inflacije. Dakle, cene koje su zaista pod dejstvom ponude i tražnje bez uticaja nekakvih lako promenljivih parametara kao što su recimo cene energenata ili hrane ili recimo cena pod državnom kontrolom", rekao je Šoškić. 
 
Profesor dodaje da je ta bazna inflacija u Srbiji još uvek relativno visoka. 
 
"Ona u sebi ima i komponentu inflacionog očekivanja i taj njen visoki ili relativno visoki nivo je zapravo nešto što bi trebalo da nam ukazuje da inflacija još uvek nije u potpunosti obuzdana i da zapravo ne bi trebalo da se taj problem inflacije na neki način zanemari ili da se smatra da je već taj problem rešen", rekao je on. 
 
Kako se kretala inflacija 
 
Kada inflacija usporava, odnosno opada, u praksi to samo znači da je tempo poskupljenja sporiji, ali ne i nužno da se cene vraćaju na neki raniji nivo.
 
Prema izveštaju Narodne banke Srbije u aprilu 2021. godine međugodišnja inflacija je bila 2,8 odsto, što se zadržalo i u maju. 
 
Izveštaj NBS iz 2022. godine pokazuje da je međugodišnja inflacija nastavila da se kreće uzlaznom putanjom i da je dostigla nivo od 9,1 odsto, što je bilo uslovljeno i velikim rastom cena energenata, hrane i sirovina. 
 
U martu 2023. godine međugodišnja inflacija iznosila je 16,2 odsto, što je bilo iznad svih očekivanja. Tada su najviše rasle cene povrća, što je bila i posledica velikih suša iz perioda od pre dve godine. 
 
A očekivanja Narodne banke Srbije su ostale ista, to je da će inflacija pasti kako bi do kraja 2023. godine bila dvostruko niža nego u martu mesecu te godine. Potom je usledilo i slabljenje globalnih faktora na ekonomiju i u svetu, ali i u Srbiji. 
 
U odnosu na mart 2023. godinu, u ovoj godini, inflacija se smanjila za 11 odsto, te od pre dva meseca ona iznosi pet odsto
 
Prema najnovijoj projekciji Narodne banke Srbije, inflacija bi trebalo da se vrati u predviđeni okvir u maju ove godine. 
 
Koliko su elastični novčanici 
 
Pored periodičnih smena rasta i opadanja međugodišnje inflacije, najbolji pokazatelj njenog kretanja jeste upravo cena proizvoda, a ujedno je i to dokaz da, ukoliko inflacija pada, cene nisu niže. 
 
Novčanik je najviše osetio posledice kretanja cena naftnih derivata. Litar dizela prošle godine u ovom mesecu plaćali smo 182 dinara, a benzina 176 dinara po litru. 
 
Ove godine dizel je 201 dinar po litru, a benzin 192 dinara po litru.  Poskupljenje je usledilo i na računima za struju, prvo od 1. maja 2023. kada je električna energija poskupea osam odsto i cena je bila 13 dinara po kilovat času, da bi od 1. novembra prošle godine došlo do novog poskupljenje od dodatnih osam odsto, pa je cena bila 14 dinara po kilovat času. 
 
Cena jaja po komadu M veličine danas je oko 20 dinara, a primer cene jaja pokazuje koliko je došlo do poskupljenja. U istom mesecu prošle godine jaja iste veličine koštala su od devet do 13 dinara po komadu. 
 
Poskupelo je i meso, tako da danas, na primer, kilogram svinskog mesa u mesarama košta između 780 i 900 dinara, dok je 2023. za kilogram trebalo izdvojiti između 750 i 850 dinara po kilogramu. 
 
Potrošačke cene u aprilu ove godine u odnosu na april prošle godine su porasle za pet odsto, a kada je reč o potrošačkim cenama u aprilu 2023. u odnosu na april 2022. godine, one su porasle za 15,1 odsto. 
 
Šta je ključno za rast kupovne moći
 
Šoškić je rekao da je ključna stvar za rast kupovne snage i za rast bogatstva pojedinaca i društva u celini raste produktivnost, odnosno konkurentnost nacionalne ekonomije. 
 
"Dakle, da raste bruto domaći proizvod i to brže da raste bruto domaći proizvod od rasta plata jer će to omogućiti da se naši proizvodi i usluge bolje i lakše prodaju i na inostranom tržištu i da na domaćem tržištu sve više i češće vidimo proizvode koji su kvalitetnije napravljeni u Srbiji, a ne da kupujemo toliko proizvoda koji su napravljeni u inostranstvu. Rast konkurentnosti nacionalne ekonomije je put ka rastu blagostanja", rekao je Šoškić. 
 
On kaže da treba imati u vidu da individualna struktura potrošnje opredeljuje osećaj inflacije. 
"Po pravilu, najsiromašnije stanovništvo koje troši najviše na hranu, ako glavni pritisak u inflaciji dolazi sa strane hrane, odnosno ako cene hrane rastu brže od ostalih cena u proseku, onda će i njihova zapravo kupovna snaga biti mnogo više smanjena nego što sugeriše samo zvanični podatak o inflaciji. I to je upravo situacija koju smo gledali poslednjih godina", rekao je Šoškić. 
 
On dodaje da je to je onaj osećaj kada pitate ljude kada dolaze iz samoposluga ili sa pijace kolika je inflacija, oni po pravilu govore da je inflacija mnogo veća nego ono što kaže zvanična statistika. 
 
"To je vrlo često slučaj zato što je hrana možda poskupela više nego što je trebalo da poskupi ili znatno više od onoga koliko su u proseku rasle druge cene. Tako da je individualni osećaj inflacije zapravo vezan za tu strukturu potrošnje koju svaki pojedinac ima. Ako trošimo više na hranu, a to je najčešće karakteristika ljudi koji imaju nižu kupovnu snagu, onda njima efekt inflacije može biti i veći ukoliko je glavni generator inflacije upravo ta hrana kao što je bio slučaj poslednjih godina", kaže Šoškić. 
 
Tekst u celosti čitajte na Euronews Srbija.
  • Marko

    06.06.2024 12:37
    Posle izbora globa
    Koliko ce visa nova cena goriva sutra da pogura inflaciju??
  • albino

    06.06.2024 07:58
    Moc ovog ekonomskog kolosa nema granice.
    Ne samo sto smo ekonomski superiorni vec sto smo izuzetno snazni i u vojnom i u bilo kojem drugom pogledu.
    Presrecan sam sto mi je darezljiva sudbina odredila da ovde zivim.
  • Vz

    06.06.2024 07:34
    Tigrova vojska mačića
    Sve razumem ali ove mačiće sto lupaju minuse ne razumem! Izgleda da im je šef dotegao plate da ne osete inflaciju samo sto moraju da lupaju minuse, evo ne znam….Lupi ti minus ali i napisi svoje misljenje! Jaooo da, pa vi nemate misljenje! Presmesni ste!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Kraj ere "petrodolara" - šta to znači?

Zanesena fudbalskom vrevom, svetska javnost je sredinom juna propustila da zabeleži dan koji u budućnosti lako može biti prekretnica u globalnim ekonomskim, time i političkim, odnosima.