Srbija se zadužila 1,5 milijardi dolara: Evo za koje projekte

Srbija se na međunarodnom finansijskom tržištu zadužila za dodatnih 1,5 milijardi dolara, emisijom desetogodišnjih dolarskih održivih ESG evroobveznica.
Srbija se zadužila 1,5 milijardi dolara: Evo za koje projekte
Foto: Pixabay
Kako piše Nova ekonomija, novac prikupljen ovim putem biće namenjen socijalnim projektima, obrazovanju, izgradnji metroa kao i pruge na severu zemlje, saopštilo je Ministarstvo finansija.
 
Ministarstvo dodaje da su obveznice emitovane po kuponskoj stopi od šest odsto u dolarima, a da je nakon ove transakcije obezbeđena kamata od 4,754 odsto, "pri čemu je ostvarena ušteda od skoro jednog procentnog poena u odnosu na to da su obveznice emitovane u evrima".
Prodate su hartije u ukupnom dok je tražnja investitora tokom dana bila višestruko veća - premašila je iznos od 6,5 milijardi dolara, a ministar finansija Siniša Mali saopštio je da je Srbija po prvi put na međunarodnom tržištu emitovala održive obveznice (ESG - environmental, social, governance - životna sredina, društvo i upravljanje).
 
Kako je objašnjeno iz Narodne banke Srbije (NBS), kao i u slučaju prethodnih emisija dolarskih evroobveznica, a kako bi smanjila devizni i kamatni rizik, Srbija je zaključila i hedžing transakcije.
Takvim transakcijama je obaveze po osnovu emisije dolarskih evroobveznica odmah konvertovala u obaveze u evrima.
 
Time je, pored smanjenja izloženosti deviznom riziku kretanja dolara prema evru, smanjen i faktički trošak zaduživanja države, tako da on nakon hedžinga za evroobveznicu iznosi 4,75 odsto, prema saopštenju NBS
 
Čemu je novac namenjen?
 
Novac od zaduženja će se rasporediti po projektima: za dodelu pomoći od 20.000 evra za kupovinu prvog stana ili kuće za roditelje koji dobiju dete u tekućoj godini, zatim projekat koji se tiče kupovine seoskih kuća sa okućnicom, dalje tu je projekat "Moja prva plata", povećanje budžeta za lečenje retkih bolesti, za završetak i opremanje bolnica, izgradnja Centra za rani razvoj dece i inkluziju...
 
Kada je reč o obrazovanju, tu je i individualna podrška studentima, razvoj IT infrastrukture u obrazovnim ustanovama, izgradnja trening centra u Staroj Pazovi i Vranju.
 
Za zelenu komponentu tu su projekti poput izgradnje beogradskog metroa, pruge Beograd-Budimpešta, projekti vezani za reciklažu, poboljšanje energetske efikasnosti, itd.
  • Пантелија

    07.06.2024 14:19
    По туђим леђима...
    Кредите код нас никад не враћају они који су их дизали, већ народ кога нико ништа није питао.
  • predrag

    07.06.2024 07:45
    Ne znam zasto ne pitaju nekoga u ino kako se pravi drzava, mozda Kineze, Nemce ...kada vec ovde niko ne zna.
    Mi inz, npr idemo na razne kurseve za manje vazne stvari.
    Ne mozes da vodis drzavu, a da ne znas nista, niti pokusavas da saznas ..
    Npr policija da ide u Austriju da vide kako oni rade. Minist obrazovanja u Finsku, Nemacku ..
    Sudije ...
    Ne moze bas kao telad i samo da fushljare ..
  • Ovi

    07.06.2024 03:14
    Trening centri
    Jel to obuka maloletnih fantoma za tabačinu i pucačinu na protestima po Srbiji koji se očekuju
    Ne podržavam, preusmerite na nešto pametnije

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Poništena kazna Google-u od 1,49 milijardi evra

Google je danas saopštila da je poništena antimonopolska kazna od 1,49 milijardi evra koju je kompaniji izrekla Evropska komisija 2019. godine, a koja se odnosila na njeno onlajn oglašavanje.