Vlada Srbije donela odluku o emisiji dugoročnih državnih hartija od vrednosti

Vlada Srbije donela je odluku o emisiji dugoročnih državnih hartija od vrednosti na međunarodnom finansijskom tržištu u okviru ažuriranog GMTN programa (G1obal Medium Term Notes Programme).
Vlada Srbije donela odluku o emisiji dugoročnih državnih hartija od vrednosti
Foto: 021.rs
Trajanje programa je, kako je saopšteno iz Vlade, godinu dana i omogućava pojednostavljen proces kliringa obveznica "što doprinsi efikasnosti transakcije".
 
"Emitovanje obveznica u okviru programa omogućava efikasno upravljanje javnim dugom i prisustvo Republike Srbije na međunarodnom finansijskom tržištu", navedeno je u saopštenju.
Dodaje se da zelene i socijalno održive obveznice predstavljaju vrstu dužničkih hartija od vrednosti kod kojih se sredstva koriste isključivo za finansiranje ili refinansiranje postojećih, budućih ili ranijih zelenih i socijalno održivih projekata.
 
Obveznice, ročnosti deset godina,, emitovane su, kako je navedeno, po kuponskoj stopi od šest odsto u dolarima, "uz značajno interesovanje investitora iz celog sveta".
Vlada je donela i uredbu o utvrđivanju godišnjeg programa mera za sprovođenje odgajivačkog programa za 2024. godinu čiji je cilj unapređenje stočarske proizvodnje i genetskog kvaliteta u stočarstvu.
 
Programom za tekuću godinu utvrđuju se obim i vrste mera kod velikih i sitnih preživara, kopitara, u svinjarstvu, živinarstvu, pčelarstvu i akvakulturi, kao i obim i način raspodele sredstava za sprovođenje tih mera.
 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Poništena kazna Google-u od 1,49 milijardi evra

Google je danas saopštila da je poništena antimonopolska kazna od 1,49 milijardi evra koju je kompaniji izrekla Evropska komisija 2019. godine, a koja se odnosila na njeno onlajn oglašavanje.

Tramp pokrenuo svoju platformu za kriptovalute

Kandidat republikanaca na predstojećim novembarskim predsedničkim izborima Donald Tramp pokrenuo je novu platformu za kriptovalute World Liberty Financial i pozvao javnost na ulaganje.