Evropska centralna banka smanjila kamatnu stopu, prvi put od 2019.

Evropska centralna banka (ECB) smanjila je referentnu kamatnu stopu na 3,75 odsto, prvi put od 2019. godine, i pored majskog porasta inflacije na neočekivanih 2,6 odsto.
Evropska centralna banka smanjila kamatnu stopu, prvi put od 2019.
Foto: Pixabay

U saopštenju objavljenom na sajtu ECB navodi se procena da će inflacija ostati previsoka do sledeće godine.

Inflacija u 20 država koje koriste evro iznosila je 2,4 odsto u aprilu, saopštio je Evrostat, zvanična agencije Evropske unije za statisktiku.
 
Ispitivanjem tržišta očekivalo se da inflacija u maju iznosi 2,5 odsto.
Pre smanjenja, kamatna stopa je iznosila rekordnih 4 odsto, a ovim potezom ECB se pridružila centralnim bankama Kanade, Švedske i Švajcarske u smanjenju kamatnih stopa nakon serije povećanja, najvećih u novijoj istoriji.
 
"Uprkos napretku u poslednjim tromesečjima, domaći pritisci na cene i dalje su jaki zbog rasta plata, pa će inflacija verovatno ostati iznad cilja i tokom sledeće godine", saopštila je ECB.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Evropska centralna banka smanjila kamatnu stopu

Evropska centralna banka (ECB) je danas smanjila referentnu kamatnu stopu sa 3,5 odsto na 3,25 odsto, pošto je stopa inflacije u Evropskoj uniji opala na najniži nivo za više od tri godine.

Erbas otpušta 2.500 ljudi

Kompanija Erbas, najveći svetski proizvođač komercijalnih aviona, objavila je da će ukinuti do 2.500 radnih mesta u sektoru za vojsku i svemir u okviru restrukturiranja svojih poslovnih aktivnosti.