Građani Srbije prošle godine kupili 167 nekretnina u Hrvatskoj: Ove je veće interesovanje za obalu

Na hrvatskom tržištu nekretnina građani Slovenije su tradicionalno najbolji kupci, odnosno na godišnjem nivou redovno postaju vlasnici najvećeg broja kuća i apartmana.
Građani Srbije prošle godine kupili 167 nekretnina u Hrvatskoj: Ove je veće interesovanje za obalu
Foto: Pixabay
Ipak, kako prenosi Jutarnji.hr, ove godine primećen je nešto veći interes građana Srbije za kupovinom nekretnina na obali, konkretno u Istri i na Kvarneru.
 
"Zanimljivo je da u poslednje vreme sve više upita i kupaca nam dolazi iz Srbije. To su kupci veće platne moći koji preferiraju kupovinu skupljih nekretnina na elitnim destinacijama. Po pravilu su zainteresovani za kupovinu nekretnina u Opatiji i Istri sa naglaskom na zapadnu obalu", rekao je Branko Papeš, direktor hrvatske agencije Dogma nekretnine.
Prema tamošnjem portalu, teško je reći sa čime je sada povezan ovaj veći interes. Opatija je, na primer, ranije bila omiljena bogatim Rusima za kupovinu letnjikovaca. Prema podacima, građani Srbije su prošle godine kupili 167 nekretnina u Hrvatskoj, pa će biti zanimljivo u ovom kontekstu videti ukupne podatke za ovu godinu.
 
Međutim, zanimljivo je da u Dalmaciji ne postoji toliki interes građana Srbije za kupovinu nekretnina.
"Nismo primetili veći interes građana Srbije za nekretninama u Dalmaciji, rekla bih da je interes isti kao ranije i to uglavnom ako je jedan od vlasnika, ako su kupci bračni par, poreklom iz Hrvatske", rekla je Jasminka Biliškov, direktorka hrvatske agencije Biliškov nekretnine.
 
Dalje, interes hrvatske dijaspore kao tržišne niše unutar sektora trgovine nekretninama na obali i stanovnika Austrije i Nemačke koji su poreklom iz regiona, eksplodirao je nakon pandemije koronavirusa. Prema podacima, upiti za kupovinu su se tada u roku od nekoliko meseci bukvalno udesetostručili.
 
"U 2022. godini 36 odsto svih kupovina nekretnina u Hrvatskoj realizovano je od strane stranih državljana, a prema mom mišljenju, barem 50 odsto kupaca pripada dijaspori iz regiona", navodi Papeš.
 
Dodaje da su im Istra i Kvarner posebno interesantne zbog relativne blizine i izvanredne saobraćajne povezanosti sa mestima u kojima žive. 
 
S druge strane, generalno gledano ove godine beleži se pad interesa kupaca nekretnina na hrvatskoj obali iz inostranstva. U agencijama za nekretnine kažu kako su se cene zaustavile, uglavnom nema rasta ili je minimalan. Neki smatraju da se sad tržište zapravo stabilizovalo, te da je situacija nakon pandemije bila izuzetak.
  • Професор

    13.06.2024 09:49
    Ајде да се купује до ушћа Неретве јер ће се пре или касније дотле наћи у Српској држави али куповати нешто што ће Италија преузети бесмислено је.
  • Plavuša

    12.06.2024 10:44
    A čini se i da su cene nekretnina tamo manje naglo naduvane
  • Biba

    12.06.2024 10:24
    .
    Valjda su to oni domaci izdajnici i strani placenici o kojima se stalno prica...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija