Prošle godine na beogradskom aerodromu gužve i otkazivanje letova: Šta će biti ovog leta?

Firma Belgrade Airport, u vlasništvu francuskog Vansija koji upravlja Aerodromom "Nikola Tesla", završava radove i dočekuje letnju sezonu za povećanim kapacitetima, rekli su u ovoj kompaniji.
Prošle godine na beogradskom aerodromu gužve i otkazivanje letova: Šta će biti ovog leta?
Foto: 021.rs
Prošlo leto na aerodromu je usred letnjeg špica došlo u nekoliko navrata do ogromnih gužvi, odlaganja letova i gubljenja prtljaga, dok su Aerodrom, avio-kompanije i nadležno ministarstvo prebacivali odgovornost jedni na druge, piše Danas.
 
Petar Novaković, direktor razvoja Beogradskog aerodroma, istakao je da su ove godine prošireni kapaciteti u svakoj od procesnih zona i na odlasku i na dolasku putnika.
 
"Glavno unapređenje u odnosu na prošlo leto je završetak radova. Napravili smo dodatni broj šaltera na ček inu, na pasoškoj kontroli, dodati su novi kapaciteti na sortiranju prtljaga, kao i na preuzimanju petljaga. U svim procesnim zonama, u dolasku i odlasku, ovog leta smo infrastrukturno jači. Opet, zavisi od nas, a tu mislim na kompletnu aerodromsku zajednicu, kako na Aerodrom, tako i na partnere, Upravu carina, novi dominantan zemaljski operater i drugi, raspoređivati ljude", poručio je Novaković.
Prošlo leto je uhvatilo aerodrom nespreman, jer je avionski saobraćaj za trećinu bio veći nego prethodne godine, a svuda po aerodoromu su u toku bili radovi.
 
Ove godine se očekuje blagi rast broja putnika u odnosu na prošlu godinu.
Prema rečima predstavnika Aerodroma, neka od uskih grla od prošle godine su proširena, pa tako sada postoje tri sistema sortiranja prtljaga koja su međusobno uvezana i automatizovana, tako da ako dođe do kvara na jednom, kao što se to desilo prošlog leta, druga dva mogu da preuzmu taj posao.
 
Broj šaltera za ček in je povećan sa 57 na 90, a broj linija za pregled putnika i prtljaga je udvostručen, sa šest na 12.
 
Novaković ističe i da je nabavljena nova oprema za kontradiverzioni pregled, pa više nije neophodno vaditi laptope i druge elektronske sprave iz ručnog prtljaga prilikom prolaska kroz skener.
 
Takođe, uvećan je i broj šaltera MUP-a za pasošku kontrolu na dolaznom terminalu sa osam na 13.
Novaković je istakao i da je komercijalni deo aerodroma povećan tri puta, a do kraja godine bi i preostali prostor za ove namene trebalo da bude stavljen u funkciju.
 
"Građevinski radovi većinski se završavaju ove sezone, a najveći radovi su završeni", ocenio je Novaković, dodajući da su ulaganja do sada bila veća nego što je ranije planom bilo predviđeno.
  • Turisti

    12.06.2024 10:49
    Džaba bilo
    Džaba nam veći broj šaltera kada nema radnika na njima. Pre neko veče smo se sat vremena provlačili kroz gužvu da bi prošli pasošku kontrolu na kojoj je službenik delovao kao da će svaki čas zaspati, dok se drugi službenik čudio pitanju otkud tolika gužva - nije ništa odgovorio, ali njegovo iznenađenje kao da je poručivalo da onaj ko pita nema pojma šta je stvarno gužva. Neki putnici su komentarisali da baš često putuju i da se nikada nije toliko čekalo na ovim šalterima.
    Lepo je što nešto menja i usavršava na aerodromu, ali ljudski resursi su nezamenljivi - zatvoren šalter ničemu ne služi ma koliko lepo izgledao.
  • /

    12.06.2024 10:25
    /
    prosle godine je bilo sabotiranja da bi drugome prodali baratanje prtljagom
  • Mihaljica

    12.06.2024 09:55
    Uvek ista prica
    Kasnjenje letova, izgubljen prtljag, otkazanlet.com, treba traziti pravo na nadoknadu jer ljudibtrpe stetu zbog haosa na aerodromu, operativnih problema, propusta administrativne prirode

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija