Rado Srbin na rad u Istru ide: Kako se kreću plate za sezonske radnike?

Bliži se pik sezonskih poslova, a na primorju u komšiluku najtraženiji su kuvari i konobari.
Rado Srbin na rad u Istru ide: Kako se kreću plate za sezonske radnike?
Foto: Pixabay
Kako piše Vreme, mesečne zarade idu i do 3000 evra, a iz agencije za zapošljavanje Agava kažu da najviše posla za naše ljude ima u Istri
 
Poslodavci iz okruženja počeli su još u aprilu da traže radnu snagu za letnju sezonu. Ima posla u građеvinarstvu, trgovini, a najtraženiji su ugostiteljski radnici.
Agentkinja za zapošljavanje Gordana Perge kaže za Vreme da najviše sarađuju sa ugostiteljima iz Hrvatske, koji nude dobre uslove.
 
"Sa Grčkom manje radimo zbog brojnih zakonskih odredaba, ima potražnje i u Crnoj Gori, ali u Hrvatskoj radimo sa preko 100 ugostiteljskih objekata. Najviše radimo Istru. Tu imamo najbolji odziv i taj 'povratni' momenat da su naši ljudi tamo najviše prihvaćeni", kaže Perge.
U hotelima manje plate
 
Traže se najviše konobari i kuvari, ali i pomoćni radnici, servirke, sobarice, pica i roštilj majstori.
 
"Većinom radimo sa privatnim ugostiteljskim objektima. Manje radimo sa hotelima jer su niže plate nego u restoranima", kaže Perge.
 
Dodaje da konkretno, zavisno od radnog vremena, za kuvare platu idu od 2500 do 3000 evra. Za konobare od 1500 do 1800 evra, što opet, zavisi i od radnog iskustva.
 
"Mnogo znači kada konobar zna dva strana jezika, nemački je prioritet svima. Kada zna da radi konkretna a la carte poslovanja, filetiranje ribe, dekantiranje vina, onda se drugačije ceni u odnosu na klasičnog konobara", objašnjava.
 
Kada je reč o iznosima, sagovornica Vremena kaže da su to "čiste" plate, a radnicima je obezbeđeno minimun dva obroka, negde i tri.
 
"Imaju radnu dozvolu, izdaje se na godinu dana, nju obezbeđuje poslodavac i snosi sve troškove", kaže Perge.
Bračni parovi traže posao zajedno
 
Iako neke agencije imaju oglase za zapošljvanje bračnih parova, sagovornica Vremena kaže, da malo poslodavaca sa kojima sarađuju, ima takve zahteve.
 
"Imamo mnogo zainteresovanih, ali do sada smo imali loša iskustva. Uglavnom se dešavalo da dođe do sukoba sa jednim radnikom, pa onda njegov/njen bračni drug takođe napusti radno mesto. Samim tim poslodavac ostane bez dva radnika usred sezone i to bude veliki problem", kaže ona.
 
Prema podacima portal Moj posao, nešto više od trećine poslodvaca kod sezonskih radnika traži i prethodno radno iskustvo, u proseku od 1,6 godina.
 
U 71 odsto oglasa traži se stručna sprema, ali za 29 odsto poslodavaca to nije važno.
  • A sad adio!

    19.06.2024 10:18
    Зики @ U botino, nadam se da zbog cirilice dobijas bar duplu dnevnicu!
  • Novosađanin

    19.06.2024 08:52
    BEŽANIJA -
    Srbija će nestati, može Indija i Kina da šalju radnike po svetu, jer ih ima previše neće se osetiti; ali Srbiji je luksuz da šalje mlade ljude po drugim državama.

    - Kada vama DECA beže iz Srbije da konobarišu i sređuju sobe po restoranima susedne države, sva priča o ekonomskom tigru pada u vodu kao kula od karata, bajke za pink penzionere i hepi policiju/vojsku.

    Lično ulažem u jezike moje dece, oboje znaju po dva strana i biću najsrećniji na svetu kada napuste ovu naprednu rupčagu od zemlje, neka uživaju ovi napredni po JKP i penzioneri u talogu koji podržavaju i održavaju na vlasti.
  • Зики

    19.06.2024 08:40
    Зики
    Хвала Држави Хрватској јер нас храни од 2021 године! Породично радимо у угоститељству 6 месеци и даће Бог да добијемо папире и купимо нешто како би остали заувек у Хрватској! Овде је прелепо и веома корисно људи пријатни и неоптерећени политиком национализмом и слично тек кад дођеш увидиш огромну разлику у сваком позитивном смислу од Србије! Поззз из Ровиња!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija