MOL pokrenuo arbitražu protiv Hrvatske zbog cene prirodnog gasa

Mađarski MOL danas je potvrdio da je pokrenuo arbitražu protiv Hrvatske zbog mera nametnutih tržištu gasa 2022. i 2023. godine.
MOL pokrenuo arbitražu protiv Hrvatske zbog cene prirodnog gasa
Foto: Pixabay

Te mere se odnose na obavezu Ine da domaći prirodni gas po nižim cenama od tržišnih prodaje Hrvatskoj elektroprivredi (HEP). 

"MOL potvrđuje da je pokrenuo arbitražu protiv Republike Hrvatske zbog nadoknade štete proizašle iz mera koje je Hrvatska nametnula tržištu gasa 2022. i 2023. Te su mere prisilile Inu da domaći gas prodaje za mali deo poštene tržišne cene HEP-u, koji je u potpunom državnom vlasništvu", navodi se u kratkom saopštenju MOL-a.
Napominju da neće davati bilo kakve dodatne informacije o tom slučaju. 
 
Time je MOL i zvanično potvrdio informaciju koju je preneo dnevni list 24sata, koji piše kako je MOL novu arbitražu pokrenuo pred Međunarodnim centrom za rešavanje investicionih sporova (ICSID) u Vašingtonu.
 
Vrednost arbitraže još nije objavljena, ali list nezvanično saznaje kako se radi o desetinama miliona evra.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Kraj ere "petrodolara" - šta to znači?

Zanesena fudbalskom vrevom, svetska javnost je sredinom juna propustila da zabeleži dan koji u budućnosti lako može biti prekretnica u globalnim ekonomskim, time i političkim, odnosima.