Microsoft ponovo najvrednija kompanija na svetu: Nvidia vrlo kratko bila broj jedan

Kompanija Microsoft ponovo se vratila na prvo mesto kao najvrednija kompanija na svetu, pošto je cena akcija kompanija Nvidia, koja je na kratko preuzela prvo mesto od Microsofta, pala za 3,5 odsto.
Microsoft ponovo najvrednija kompanija na svetu: Nvidia vrlo kratko bila broj jedan
Foto: Pixabay
BBC piše da su akcije Nvidije pale na 130,78 dolara, čime je vrednost kompanije pala na 3,22 biliona dolara, dok se Microsoft sa 3,3 biliona dolara vratio na prvo mesto.
 
Inače, u trci za broj jedan je, pored Microsofta i Nvidije, i kompanija Apple i to su jedine tri kompanije čija vrednost prevazilazi tri biliona dolara.
Analitičari uspeh Nvidije tumače činjenicom da se ta kompanija bavi proizvodnjom čipova, od kojih su naročito važni oni koji pokreću veštačku inteligenciju (AI), takozvanom "novim zlatom ili naftom tehnološkog sektora".
 
Takođe, analitičari ističu da ovo nije konačan rezultat, već da će borba između "troje velikih" trajati i u narednom periodu.
"Verujemo da će tokom sledeće godine trka za tržišnu kapitalizaciju od četiri biliona dolara u tehnologiji biti prva i centralna između kompanija Nvidia, Apple i Microsoft", navodi agencija Wedbush Securities.
 
Rast vrednosti kompanije Nvidia objašnjava se rastom potražnje za čipovima, naročito onih koji se koriste u veštačkoj inteligenciji, za pokretanje četbotova, kao i većim rudarenjem kriptovaluta koje je povećalo prodaju grafičkih kartica.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Kraj ere "petrodolara" - šta to znači?

Zanesena fudbalskom vrevom, svetska javnost je sredinom juna propustila da zabeleži dan koji u budućnosti lako može biti prekretnica u globalnim ekonomskim, time i političkim, odnosima.