"Rat" meksičkih uzgajivača avokada i manga protiv inspektora iz SAD

Ambasador SAD u Meksiku Ken Salazar izjavio je da će inspektori američke vlade koji proveravaju stanje plodova avokada i manga za uvoz iz meksičke države Mičoakan postepeno ponovo početi da rade.
"Rat" meksičkih uzgajivača avokada i manga protiv inspektora iz SAD
Foto: Pixabay
"Neophodno je unaprediti garantovanje bezbednosti inspektora Ministarstva poljoprivrede SAD pre no što se postepeno vrate u skladišta za pakovanje, nedelju dana pošto su ih Meksikanci napali", rekao je Salazar.
 
Prošlog vikenda napadači su tukli zvaničnike Službe za inspekciju zdravlja životinja i bilja Ministarstva poljoprivrede SAD i privremeno zarobili dvojicu, što je dovelo do toga da SAD obustave inspekcije u najvećoj meksičkoj državi koja proizvodi avokado.
Uvoz avokada i manga u Sjedinjene Države iz Mičoakana je velik, a pošto ih uzgajaju i Sjedinjene Države, američki inspektori u Meksiku proveravaju da li avokado iz uvoza donosi bolesti koje bi mogle naštetiti američkim uzgajivačima.
Ove nedelje je guverner Mičoakana Alfredo Ramirez Bedola umanjio značaj problema i rekao da državne snage obezbeđuju državne proizvođače i pakere avokada.
 
Mnogi uzgajivači avokada u Mičoakanu kažu da narko-bande prete njima ili članovima njihovih porodica kidnapovanjem ili smrću osim ako ne plate "zaštitu" što ponekad iznosi i hiljade dolara po hektaru.
 
Bilo je i izveštaja o organizovanom kriminalu koji isporučuje avokado uzgajan u drugim državama koje nisu odobrene za izvoz, pokušavajući da prođu kroz inspekciju za izvoz u SAD.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija