Stočari od ministra tražili veće subvencije i definisanje statusa poljoprivrednog proizvođača

Predstavnici tri uduženja stočara zatražili su da se povećaju subvencije za junice, sa 40.000 na 150.000 dinara i da se definiše status poljoprivrednog proizvođača.
Stočari od ministra tražili veće subvencije i definisanje statusa poljoprivrednog proizvođača
Foto: Pixabay (ilustracija)
Predsednk Udruženja odgajivača goveda centralne Srbije Milija Palamarević je, posle razgovora sa ministrom poljoprivrede Aleksandrom Martinovićem, rekao da stimulativne mere u govedarstvu treba da doprinesu obnovi stočnog fonda, ali da je za to potreban period od, najmanje dve godine.
 
Na sastanku su bili i predstavnici Udružena proizvođača mleka Mačvanskog okruga i Udruženja odgajivača goveda rase "limuzin".
"Tražili smo da se očisti registar goveda i uklone netačni podaci, da se napravi plan za oporavak stočarstva i podigne subvencija za junice, prvotelke sa 40.000 na 150.000 dinara“, rekao je Milija Palamarević.
 
Naveo je da treba definisati šta je poljoprivredni proizvođač i da ne može isti status i podsticaje da dobija i pravnik, advokat ili neko treći, kome poljoprivreda nije prioritetna delatnost.
Dodao je da je jedan od zahteva bio i da se napravi regionalizacija kako iste iznose subvencija ne bi dobijali poljoprivrednici u ravnoj Vojvodini i u brdsko-planinskom području.
 
Tražili su, takođe i da se podstiču investicije mladih poljoprivrednih proizvođača, kao i da se prekontrolišu otkupljivači mleka, koji su počeli da smanjuju cene od dva do šest dinara po litru.
 
"Martinović je zahteve primio k’ znanju“, rekao je Palamarević.
  • Pićuka

    28.06.2024 13:35
    @......
    A ti si poljoprivrednik? Zamisli koliko zarađuju oni što obrađuju 30.000 hektara. Zamisli onog ko obrađuje 100 hektara. Zamisli koliko zarađuju Jokić i Đoković na zaj..niciju. Uzmi nešto da radiš, svojim rukama i da oraginuzeješ i podržiš i obezbediš i snabdeš i podastreš i ustaneš pre nego što legneš. Da, to su mali poljoprivrednici koji ne traže državni posao već samo podršku države. Bar onoliku koju imaju fudbaleri.
  • ....

    26.06.2024 08:55
    .....
    A da nam kazu ucveljeni i obespravljeni poljoprivrednici koliko mesecno uplacuju u drzavnu kasu za socijalno i penziono osiguranja.Na ovoj ceni psenice od 20 dinara i sa prosecnim prinosom od 6,5 tona poljoprivrednici imaju minimum 300 eura zarade po hektaru.300 hektara - 90,000 eura.300 hektara psenice je mesec i po dana rada za celu godinu.Pa jeste li vi gospodo seljaci nuklearni fizicari?





  • Bogoljub

    25.06.2024 22:19
    Misljenje
    Malo je 150000 dodajte jos jednu nulu trazite brzu prugu u blizini farme zbog transporta junica i stresa trazite za litru mleka litru dizela i beneficirani radni staz sa 50 godina zivota da idete u penziju

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija